Blocket-kopian Avito, världens näst största radannonssajt, säljs till en rysk oligark för rena vrakpriset. Det var Filip Engelbert och Jonas Nordlander, svenska techentreprenörer, som grundade köp- och säljsajten.

ANNONS

Avito, uppbyggd efter Blocket-mönster, är Rysslands största och världens näst största köp- och säljsajt. Bakom idén till den framgångsrika sajten hittar vi två svenskar. Jonas Nordlander var med och startade Tradera, och när Tradera säljs drar han och Filip Engelbert igång Avito. Man får tidigt stöd av både Kinnevik och VNV Global.

Fördubblar omsättningen

I dag ägs Avito av sydafrikanska Naspers, som nu alltså säljer till den ryske oligarken Ivan Tevrins Kismet Capital Group uppger Dagens Industri. Före Rysslands invasion av Ukraina är Avito värderat till dryga 60 miljarder kronor, men Naspers får inte mer än 27 miljarder i köpeskilling.

Annonssajten har 40 miljoner unika besökare i månaden, och 90 miljoner aktiva annonser. Det senaste räkenskapsåret ökar fördubblar Avito omsättningen, som ligger på motsvarande 7 miljarder kronor.

Säljer Blocket-kopian 2015

Engelbert och Nordlander säljer 2015 Avito för 1,4 miljarder kronor, enligt Breakit. Sydafrikanska Naspers köper då majoriteten av företaget, och tar 2019 över resterande ägarandelar.

Efter Rysslands attack på Ukraina tillkännager Naspers i mars att de bryter ut Avito ur koncernen. Man skulle inte längre få ”finansiell vinning”, och Blocket-kopian får lokal ledning och styrelse. Ett par månader senare säger företaget att man söker köpare.

”Putins favoritoligark”

Nu blir alltså Avito helt och hållet ryskt. Köparen, oligarken Ivan Tavrin, är inte personligen sanktionerad av EU, USA eller Storbritannien. Däremot sägs han ha nära affärsrelationer med Alisjer Usmanov, som DI kallar ”Vladimir Putins favoritoligark”. Usmanov är en av de ryska oligarker som är sanktionerad av väst.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Miljardlista: 23 svenskar som precis blivit rikast [Dagens PS]

Läs även: Efter Klarnas fall: Här är de största förlorarna [Dagens PS]