Dagens PS

Ökenstad – med total kontroll över alla

Ökenstad
Mohammed bin Salmans jätteprojekt Neom har det mesta – inklusive total övervakning. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Saudiarabiens kronprins vill, med Kinas hjälp, bygga en futuristisk ökenstad i öknen – Neom – med total övervakning och kontroll av alla invånare, enligt analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Senast 2040 ska den finnas där. Den futuristiska staden Neom i öknen, en central del av kronprins Mohammed bin Salmans vision av Saudiarabiens framtid.

Nu hävdar analytiker att staden, med kinesisk hjälp, kommer att skapas med teknik för en total övervakning och kontroll av alla invånare, skriver Business Insider.

Staden ska ligga i den torra nordvästra delen av Saudiarabien och genom den ska en 160 kilometer lång ”vertikal skyskrapa” gå under namnet ”The Strip”.

I den science fiction-liknande beskrivningen av staden talas om glödande stränder, skidbackar, en konstgjord måne, robotbutlers och flygande taxibilar.

Tätare band genom ökenstad

Nu ger forskare och analytiker om en helt annan bild av framtidsstaden, en som bygger på de tätare band som skapats mellan Saudiarabiens mäktige kronprins Mohammed bin Salman och Kinas ledare Xi Jinping.

Kina ska ha lovat att tillhandahålla kraftfull kontroll- och övervakningsteknik till den nya staden.

Kina har redan tillhandahållit övervakningsteknik för att skapa så kallade “säkra städer” i Egypten och Serbien, enligt en rapport från Washington Institutes tankesmedja.

ANNONS

Nu verkar kronprins Mohammed vara angelägen om att kopiera dessa projekt, men i betydligt större skala.

ANNONS

Senaste nytt

Radikal skillnad

Neoms vd, Giles Penderton, berättade för tidningen The National att projektet fortskrider och att staden ska ha nio miljoner invånare år 2045.

Stadsplanerare säger att nuvarande smarta städer använder cirka 10 procent av möjlig användardata. Enligt planerna ska Neom, baserat på AI, använda 90 procent.

James Shires, en forskare vid brittiska tankesmedjan Chatham House, berättar för Insider att kronprinsen vill se en stad där tjänster som sträcker sig från sophämtning till hälsa och tågtider regleras av data från källor som smarta telefoner och övervakningsteknik.

Partner med Kina

I december förra året välkomnade kronprinsen Kinas diktator Xi till Saudiarabien för ett toppmöte, där ledarna tillkännagav samarbete kring ett brett spektrum av frågor, inklusive övervakningsteknik.

Det ses som av experter som början på ett fruktbart partnerskap för kronprins Mohammed.

ANNONS

I Xi, menar de, hittade kronprinsen en ledare som delar hans övertygelse om att tekniken kan göra det möjligt för dem att expandera sina ekonomier samtidigt som de behåller och stärker sin auktoritära kontroll.

“Vi ser ännu inte riktigt samma grad av fysisk övervakning som i Kina men Kina arbetar med saudierna och i andra gulfländer för att börja implementera det, säger Annelle Sheline, en forskare vid Quincy Institute i Washington, DC, till Insider.

”Verklig risk”

James Shires säger att en form av denna teknik med övervakningskameror kopplade till ansiktsigenkänningsteknik kan användas för att spåra en persons förflutna och realtidsrörelser.

“Det representerar också en verklig risk för människors integritet, särskilt utifrån hur uppgifterna samlas in och lagras”, hävdar han.

Molnlagring osäker

Ett annat potentiellt bekymmer är molnteknik, särskilt de företag som lagrar enorma mängder data.

Den kinesiska telekomjätten Huawei har redan tecknat kontrakt med Saudiarabien, inklusive för Neom-projektets ökenstad, och James säger att det finns enorma frågor om hur mycket integritetsskydd företaget ger användare i staden.

ANNONS

Eftersom saudiske kronprinsen Mohammed försökt befästa sin makt har han också arbetat för att förstärka sina möjligheter att övervaka kritiker genom teknik och därigenom krossa oliktänkande.

Slår ned protester

Den saudiska regeringen använde det israeliska spionprogrammet Pegasus för att övervaka kritiker, och en saudisk agent infiltrerade Twitter för att stjäla personuppgifter från användare som använde plattformen för att kritisera den saudiska regeringen.

Den saudiska regeringen har även nyligen inlett ett brutalt tillslag mot människor som kritiserar regeringen på nätet.

Läs även: MBS satsar 500 miljarder dollar på megaprojektet Neom  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS