Dagens PS

Nu slår EU till mot Kina

EU utreder nya tullar mot Kina
Solpaneler, elbilar och annat inom ren teknik kan få nya tullar inom EU. (Foto: Michael Sohn/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

EU lanserar nu en rad åtgärder för att slå mot Kina. Nya utredningar, ett paket för konkurrenskraft och tullar för ren teknik diskuteras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill släppa loss en hel rad av åtgärder i form av handelsrestriktioner mot Kina.

Förutom en utredning om kinesiska subventioner till elfordon undersök EU nu om Kina även gett olagligt stöd till vindkraftsparker på den europeiskakontinenter.

Inom kort ska en utredning starta om Kinas upphandling av medicinsk utrustning, och det pågår undersökningar av hur Kina hanterat subventioner till solenergi- och järnvägsföretag.

Tuffare linje

EU tar därmed nya steg i den tuffare linje mot Kina, som i förlängningen kan leda till nya tullar, att man skär av Kina från europeiska marknader och utvecklar ett handelskrig mot den asiatiske jätten.

EU-profiler som den tidigare ECB-chefen Mario Draghi, har hävdat att Kinas sätt att agera inom handeln är den centrala orsaken till de största sociala och politiska problem som plågat Europa och USA under de senaste två decennierna.

ANNONS

Senaste nytt

Orättvis konkurrens

Bristen på internationella regler och lösningar skapade orättvis konkurrens som fick väljarna att vända sig mot demokratiska värderingar eftersom, sade Draghi i ett tal i februari, de “med rätta kände att de har blivit lämnade åt sig själva”.

ANNONS

EU:s nya, hårdare linje är i paritet med andra västliga ekonomier.

USA:s finansminister Janet Yellen sade vid ett Kina-besök denna månad att den enorma produktionen i de kinesiska fabrikerna blivit ett globalt problem och hotade med nya tullar.

”Måste vara rättvist”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som besöker Kina den här veckan, varnar den kinesiska ledningen och påpekar att den både behöver ta tag i överkapacitet och behandla utländska företag bättre.

Dessutom är det nödvändigt att “konkurrensen måste vara rättvis”, underströk Scholz.

EU:s ledare ska denna vecka intensifiera ansträngningarna att agera mot orättvisa handelsmetoder genom att diskutera ett nytt konkurrenskraftsavtal, skriver Bloomberg.

Ren teknik nyckelsektor

Det handlar bland annat om hela sektorn ren teknik, där EU kämpar mot billig kinesisk import av allt från elbilar till solpaneler.

ANNONS

Kinesiska företag säljer produkter till i genomsnitt 20 procent lägre priser än europeiska och amerikanska konkurrenter och det hänför EU till illegala subventioner i Kina.

“EU måste se till att alla regler som tillämpas på inhemska spelare också tillämpas på utländska spelare som agerar på dess marknad”, säger Simone Tagliapietra, senior forskare vid tankesmedjan Bruegel.

“Allt handlar om lika villkor, inte om handelskrig.”

Läs mer:

Kinas börser faller trots tillväxt-skräll. Dagens PS

USA tar sikte på kinesiska bilar: Kräver förbud. Dagens PS

Fyra nya kinaföretag på USA:s svarta lista. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS