Dagens PS

Fyra nya kinaföretag på USA:s svarta lista

Joe Bidens administration har trappat upp användningen av den svarta listan för att stävja Kinas tekniska framfart
Joe Bidens administration har trappat upp användningen av den svarta listan för att stävja Kinas tekniska framfart.(Foto: AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

USA fortsätter sätta käppar i hjulen för Kina när de lägger till ytterligare fyra kinesiska företag på sin omtalade svartlista. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett uttalande från USA:s handelsdepartement framkommer det att fyra kinesiska företag har förbjudits att köpa produkter av amerikanskt ursprung. 

Denna åtgärd kommer efter anklagelser om att de inblandade företagen har använt amerikansk teknologi för att främja Kinas militär, något Bloomberg skriver om. 

AI i centrum

De svartlistade företagen, bland dem LINKZOL Technology Co. och Xi’an Like Innovative Information Technology, har anklagats för att leverera avancerade AI-chip till den kinesiska militären. 

Dessa AI-chip anses vara kritiska för Kinas ambitioner att modernisera sin krigföring och stärka sin position på den globala arenan.

ANNONS

Senaste nytt

En lång lista

USA har länge använt ekonomiska sanktioner för att bekämpa potentiella hot mot sin nationella säkerhet. 

President Joe Bidens administration har, i linje med detta, trappat upp användningen av dessa listor för att hejda Kinas tekniska framfart, inte minst inom militären.

ANNONS

Leverantörer måste ha licens för att skeppa varor och teknologi till de svartlistade företagen  – licenser som sannolikt kommer att nekas.

Missa inte: Varningen: Kina kan besegra USA. Dagens PS

Kinas svar

Kina har nu fördömt USA:s åtgärder som ett försök att hämma deras utveckling och skada kinesiska företag. 

Trots sporadiska lättnader, som nyligen när ett kinesiskt statslaboratorium togs bort från listan i utbyte mot samarbete kring fentanylkrisen, står spänningen stark mellan de två stormakterna.

Ytterligare restriktioner

Utöver de fyra kinesiska företagen begränsade USA även exporten för fem andra företag som bland annat påstås hjälpa till med produktion och inköp av drönare som används av Ryssland i Ukraina. 

Dessa restriktioner är bara det senaste kapitlet i en lång rad åtgärder som syftar till att hindra tekniköverföring till militära projekt och konflikter runt om i världen, skriver Bloomberg.

ANNONS

Läs också: Kina får ännu ett sänkt kreditbetyg. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS