Dagens PS

USA tar sikte på kinesiska bilar: Kräver förbud

Biden pressas att agera mot Kina
USA:s president Joe Biden pressas nu hårt. Det handlar om att agera både mot kinesiska elbilar och mot kinesiska flygbolag. (Foto: Mark Schiefelbein/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Senatorer vill förbjuda kinesiska bilar. Flygbolag vill stoppa nya flyglinjer mellan USA och Kina. Joe Biden pressas nu från flera håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Kinesiska elfordon är ett existentiellt hot mot den amerikanska bilindustrin”.

Det kategoriska fördömandet kommer från senator Sherrod Brown.

Brown är inte bara senator från bilproducerande Ohio och partikamrat med Biden, utan även ordförande i senatens bankkommitté.

Hans uttalande är det mest långtgående hittills från någon amerikansk politiker på toppnivå, enligt BBC.

”Kan inte tillåta Kina”

“Vi kan inte tillåta Kina att ta med sitt regeringsstödda fusk till den amerikanska bilindustrin”, sade senator Brown på X.

Brown vill nu förbjuda kinesiska elbilar i USA.

I februari sade Vita huset att USA inleder en utredning om huruvida kinesiska bilar utgör en nationell säkerhetsrisk.

ANNONS

Joe Biden underströk att Kina “kan översvämma vår marknad med dess fordon, vilket utgör risker för vår nationella säkerhet” och att han “inte skulle låta det hända.”

ANNONS

Senaste nytt

Samlar information

Det handlar, förutom om de amerikanska jobb som finns kvar inom bilindustrin, om farhågor att tekniken i kinesiska bilar kan “samla in stora mängder känslig information om deras förare och passagerare”.

Vita huset varnade även för att bilar, anslutna till internet, regelbundet ”använder sina kameror och sensorer för att spela in detaljerad information om amerikansk infrastruktur, interagerar direkt med kritisk infrastruktur och kan styras eller inaktiveras på distans.”

Yellen varnar

När USA:s finansminister Janet Yellen den här veckan besökt Peking har hon också varnat Kina och sagt att USA inte kommer att tillåta att situationen från tidigt 2000-tal, när kinesisk import vällde in som en lavin över USA, upprepas.

Det fick Kinas vice finansminister Liao Min att uttrycka ”stor oro” över amerikanska restriktioner.

Liao sade att Kinas konkurrensfördelar beror på dess “storskaliga marknad, kompletta industriella system och rikliga mänskliga resurser.”

ANNONS

Vill stoppa nya flyg

USA utmanas även i luften och nu ber landets största flygbolag Bidens regering att stoppa nya flyglinjer och flighter mellan USA och Kina.

I ett brev till UD:s Antony Blinken och transportdepartementets Pete Buttigieg säger de att Kinas ”skadliga, konkurrensbegränsande politik” missgynnar de amerikanska flygbolagen.

“Om tillväxten på den kinesiska flygmarknaden tillåts fortsätta okontrollerat och utan oro för lika tillgång på marknaden, kommer flygningar att fortsätta att avstås till kinesiska flygbolag på bekostnad av amerikanska arbetare och företag”, hävdar bolagen.

Läs mer:

Därför väljer strategerna Europa framför Kina. Dagens PS

Fyra nya kinaföretag på USA:s svarta lista. Dagens PS

Kina får ännu ett sänkt kreditbetyg. Dagens PS


ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS