Ytterligare en stridsrobot avfyrades från Nordkorea på torsdagsmorgonen. Det efter att landet avfyrat över 20 stridsrobotar på onsdagen.

ANNONS

Medborgarna i tre japanska regioner uppmanades av myndigheterna att söka skydd på torsdagen efter att en luftburen stridsrobot från Nordkorea avfyrats på torsdagsmorgonen mot landet.

Sydkoreanska militären rapporterar att sammanlagt tre stridsrobotar avfyrats från den kommunistiska diktaturen. Det rapporterar Sveriges Television.

Nordkoreas fattiga betalar för missilerna

En av stridsrobotarna var en interkontinental missil, ICBM, men att avfyrningen misslyckats. ICBM är den sorts raketer som kan bära med sig kärnvapenladdningar till andra länder. Nordkorea är ett land som lägger stora mängder av sin statsbudget på militären och på sitt kärnvapenprogram, men där befolkningen till stor del lever i fattigdom och armod.

De berörda regionerna där myndigheterna gick ut med varningen var Miyagi, Niigata och Yamagata. Befolkningen uppmanades att stanna inomhus, skriver SVT.

Stridsroboten nådde inte land

Japans försvarsminister Yasukazu Hamada berättade på teve att stridsroboten aldrig nått över land, utan att den försvann någonstans över Japanska havet. SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten kommenterar testuppskjutningen såhär:

”Det här är värsta året i historien sedan de började testa. Sydkoreas band till andra västliga länder, däribland USA, har stärkts och man övar tillsammans.”

USA kräver att uppskjutningen ska följas av sanktioner eftersom den bryter mot FN-resolutioner.

Nordkorea har inte gjort några kärnvapentester sedan september 2017.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Nordkorea:

Nordkoreanska hackers slår mot Linkedin [Dagens PS]

Nordkoreanska hackers kryptostölder [Dagens PS]

Nordkorea gör trädgård där man testade missiler [Dagens PS]