Miljardärer står för en miljon gånger mer utsläpp av växthusgaser jämfört med medelpersonen. Det visar en undersökning av 125 av de allra rikaste miljardärernas investeringar.

ANNONS

125 miljardärer, de allra rikaste i världen, ingår i brittiska Oxfams undersökning. Undersökningen visar att dessa miljardärers investeringar släpper ut i genomsnitt 3 miljoner ton koldioxid per år per person. Det är en miljon gånger mer än vad genomsnittsmänniskan står för. Det genomsnittet ligger på 2,76 ton per år, enligt CNN.

Koldioxidavtryck som länder

Miljardärers livsstil med privatjet och yachter ligger redan på flera tusen gånger genomsnittsmänniskans. Tar man det ett steg vidare och tittar på var deras pengar investerats rusar det iväg ordentligt enligt Nafkote Dabi, som är chef för klimatförändringar på Oxfam.

”Dessa få miljardärer har tillsammans ”investeringsutsläpp” som motsvarar koldioxidavtrycket för hela länder som Frankrike, Egypten eller Argentina”, säger hon enligt CNN.

”Miljardärer måste ta ansvar”

FN-chefen konstaterar vid klimattoppmötet i Egypten att det håller på att gå åt pipan med världen, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

”De här miljardärsinvesterarna i toppen av affärsvärlden har ett enormt ansvar och driver klimatkollapsen”, säger Nafkote Dabi. ”De har sluppit undan alldeles för länge.”

Krav på klimatkonferensen

I genomsnitt har dessa undersökta miljardärer 14 procent av investeringarna i verksamheter som orsakar föroreningar, som energi eller material som cement. En enda av de 125 miljardärerna som ingår i undersökningen har investeringar i företag som sysslar med förnybar energi, uppger CNN.

”Vi vill att COP27 [FN:s klimatkonferens, reds anm.] avslöjar och ändrar rollen som de stora företagen och deras investerare spelar genom att tjäna pengar på föroreningarna som driver den globala klimatkrisen”, säger Nafkote Dabi enligt CNN.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Oljan i Kongo: ”Vi prioriterar inte att rädda planeten” [Dagens PS]

Läs även: Larry Fink ratar nästa klimattoppmöte [Dagens PS]