Dagens PS

Oljan i Kongo: "Vi prioriterar inte att rädda planeten"

Kongo
Kongo öppnar för oljeutvinning i nationalparken Virunga, ett av de största habitaten för gorillor. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

Demokratiska republiken Kongo vill auktionera ut stora mängder mark åt oljeinvesterare. Problemet är att marken hyser jordens näst största regnskog. Kongo har också lovat att låta marken vara på klimattoppmötet i Glasgow.

ANNONS
ANNONS

Kongo vill bli ”den nya destinationen för oljeinvesteringar”, och upplåter nationalparken Virunga för olje- och gasexploatering.

Virunga är känt som en av världens viktigaste fristäder för gorillor. Men förutom det binder området stora mängder koldioxid och andra ämnen som bidrar till växthuseffekten. Förutom de stora olje- och gasfyndigheterna under regnskogen är marken som skogen står på full av torv.

Torv binder mängder av kol eftersom den innehåller växtdelar som inte har förmultnat. Utöver det är skogen i sig själv en kolsänka. I likhet med Amazonas lagrar skogen där koldioxid som annars skulle ha släppts ut i luften.

Om det blir verklighet av planerna på oljeutvinning i området kommer Virunga nationalpark att bli en omfattande utsläppskälla.

”Om oljeexploatering kommer i gång i dessa områden kan vi förvänta oss en global klimatkatastrof, och vi kommer alla bara hjälplöst se på”, säger Irene Wabiwa, ansvarig för  Greenpeace kampanj för regnskogen i Kinshasa, till New York Times.

Bryter avtal från Glasgow

Kongos besked om att tillåta ny oljeborrning i miljökänsliga områden kommer åtta månader efter klimattoppmötet i Glasgow. President Félix Tshisekedi undertecknade då  ett 10-årigt avtal för att skydda regnskogen.

Enligt avtalet skulle landet få 500 miljoner dollar för Kongo under de första fem åren för att klara åtaagandet.

ANNONS

Men Rysslands invasion av Ukraina har fått flera världsledare att helt tänka om. Så fort sanktionerna mot Ryssland började kännas i Europa och USA ökade oljeutvinningen i Norge, Saudiarabien och andra oljeproducerande länder.

Enligt Kongos talesperson i klimatfrågor, Tosi Mpanu Mpanu, är målet med auktioneringen nu att finansiera program mot fattigdomen i landet genom oljeutvinning.

”Vår prioritering är inte att rädda planeten”, tillkännagav Mpanu nyligen.

ANNONS

Senaste nytt

Kongo fördubblade yta för utvinning

Första gången som Kongo gick ut offentligt med auktionen var i maj. Då postade man en bild över den prunkande regnskogen och taggade TotalEnergies och Chevron i inlägget. Förra veckan fördubblade regeringen den yta som man gör tillgänglig för olje- och gasutvinning.

TotalEnergies har avvisat tanken på oljeborrning i Virunga, Chevron har avböjt att kommentera.

Samtidigt pekar det kongolesiska ledarskapet på en dubbelmoral som finns när det kommer till oljeutvinning – att andra länder bygger sina rikedomar på olja, samtidigt som de vill hindra fattigare länder att göra det samma.

President Tshisekedi pekar på att världen hade möjligheten att stoppa oljeutvinning i Ecuador 2007, då landet samlade in pengar för att bevara skogen i stället för att utvinna olja.

ANNONS

Flera år senare konstaterade landets president att man bara hade fått in 13 miljoner dollar av 3,6 miljarder begärda.Därefter började man utvinna olja. På ett liknande sätt menar Kongos ledare att världens andra länder kan stoppa utvinningen genom en mer frikostig kompensation.

Läs också:

Amazonas nära gränsen – kan bli savann
Matkedjor bryter med brasiliansk köttindustri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS