Lustgas är en tillåten partydrog utan några långvariga effekter för de allra flesta. Men de som säljer lustgas är inte alltid Guds bästa barn, visar det sig.

ANNONS

I ett videoklipp på SVT Nyheters hemsida kan man se hur lustgas – en nästan helt ofarlig och åtminstone helt laglig ”partydrog” används som täckmantel för tunga droger, och där kvinnor uppmanas betala med sex.

De flesta säljer knark

Genom att kartlägga över hundra profilerade lustgaskonton på instagram och andra sociala medier kunde journalisterna få kontakt med flera konton som sålde illegala droger.

”De flesta” av dem, visar det sig, erbjöd illegala substanser vid sidan om lustgasen.

Tar betalt i nakenbilder från 16-åringar

Två av de konton som SVT kontaktade föreslog betalning i nakenbilder eller sexuella tjänster till den kvinnliga reportern.

För att få insyn skapade SVT:s redaktion i Västmanland ett fejkat socialt mediekonto som utgav sig för att vara en tjej som är  16 år.

ANNONS
ANNONS

Pärlband av droger och annat illegalt

”Genom profilen var det enkelt att komma i kontakt med lustgasförsäljarna, som utöver lustgasen också kunde erbjuda ett pärlband av droger och andra illegala produkter”, skriver SVT Nyheter i artikeln på sin hemsida.

I ett reportage som heter ”Vad vill du ha?”  i videoformat kan man se hela granskningen av lustgasmarknaden som täckmantel för annan drogförsäljning.

Lustgasförsäljare har bötfällts på Stureplan för att ha sålt gasen utan tillstånd, skriver polisen:

”Lustgasförsäljningen kopplas ofta samman med annan brottslighet som till exempel narkotikabrottslighet, sexualbrott eller stöldbrott.  Den bidrar också till en sämre miljö med stor nedskräpning som följd på Stockholms gator och torg” skriver polisen på sin hemsida.

Läs mer om droghandel:

Vill du läsa mer aktuella nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Ica-handlare räds pistolhot från droghandlare [Dagens PS]

Svenskarna köper sitt knark online [Dagens PS]

13 års fängelse för ost [Dagens PS]