Öppen droghandel, stölder, våld och hot med skjutvapen är bara några av sakerna Ica-handlaren Andreas Bygler och hans personal tvingas utstå.

ANNONS

Affärstidningen Dagens Industri granskar vad man kallar ”säkerhetskrisen i handeln” och har intervjuat Anders Bygler, butiksägare av Ica i Stockholmsförorten Sätra, som för snart ett år sedan tog saken i egna händer. Då skrev han ett uppmärksammat, öppet brev till politikerna i Skärholmen för att slå larm om den ökande kriminaliteten och det upptrappade våldet i förortens centrum, framgår i artikeln i tisdagens utgåva.

Men sendan dess har saker och ting knappast förändrats till det bättre. Anders Bygler vittnar om öppen droghandel på centrums gator, frekventa stölder, snatterier i butiker och en ökad otrygghet för personalen. Så sent som för en vecka sedan hotades två medarbetare, 19 och 20 år, med pistol och dessförinnan misshandlades en väktare från ett privat vaktbolag som Anders Bygler hyrt in för att få bukt med kriminaliteten.

Nu har Ica i Sätra beviljats en ordningsvakt som har högre och fler polisiära befogenheter än en väktare. Men även beskedet är positivt är Anders Bygler fortfarande kritisk.

”Det är en kanongrej. Men återigen – vad fan? Jag tycker att det är skrämmande. Det här ska inte behövas. Lag och ordning ska väl upprätthållas av polisen. Eller?” säger han till Di.

Ica-handlaren är också kritisk till att så få brott uppklaras. Trots att en misstänkt gärningsman tas på bar gärning och sedan överlämnas till polisen tillsammans med bilder från övervakningskamera leder det sällan till fällande dom. Enligt Di-artikeln har endast 9 av de 55 fall som Anders Bygler anmält mellan oktober 2016 till november 2017 gått till åklagare, varav fyra lades ned direkt.

Endast ett fall har gått till domstol.

”Det kan inte vara rimligt.”

ANNONS
ANNONS

KÄLLA: ICA-handlaren tvingas anställa egna vakter: ”Det är skamligt” [Di.se] >

LÄS ÄVEN: Rik Ica-handlare fruktar mordhot [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Så rika är bossarna på Ica [Dagens PS] >