Nya siffror har avslöjats om droghandeln i Europa. Totalt handlas det för 300 miljarder kronor per år. Sverige sticker ut i form av hög näthandel av droger och problem med opioider. 

ANNONS

Rapporten har gjorts tillsammans med Interpol och kartlägger den olagliga droghandeln i Europa.

Den totala droghandeln i Europa uppgår till motsvarande över 300 miljarder kronor. 40 procent av denna handel gäller cannabis, medan 31 procent är kokain och 25 procent är heroin, enligt rapporten.

SVT skriver att flera nordiska länder, däribland Sverige, nämns som länder där handeln i ovanligt hög grad sker via sociala medier. I rapporten står att källorna oftast är Facebook och Instagram och att den internethandeln karakteriseras av en ”hög tillgänglighet som möjliggör handel mellan främlingar”.

Sverige har även drabbats oproportionerligt hårt av missbruk av opioider som fentanyl, kan man läsa i rapporten. Bland annat nämns att dödsfallen till följd av opioider har varit högre än dem av heroin sedan 2015.

ANNONS
ANNONS

Den kriminalitet som drabbat Sverige till följd av droghandel nämns också i rapporten. Bland annat tar man upp den så kallade ”dödspatrullen”; ett gäng verksamt i Stockholm som utför mord på droghandlares order.