En man i Liverpool, Storbritannien har dömts för bland annat sin inblandning i droghandeln. Men det var ett block blåmögelost som sänkte honom och gav 13 års fängelse.

ANNONS

Carl Stewart, 39, dömdes i fredags till 13 år och sex månaders fängelse för konspiration att förmedla heroin, kokain, MDMA, ketamin samt häleri.

Som så många andra kriminella som åker dit just nu beror det på att han använt sig av appen Encrochat, vars kryptering fransk och nederländsk polis knäckte förra sommaren. De delade sedan vidare informationen till andra länders poliskårer, bland annat den svenska och den brittiska.

La upp Stilton i Encrochat

För Carl Stewarts del blev det ett block blåmögelost som sänkte honom. Konstaplar i polisdistriktet Merseyside upptäckte att användaren ”Toffeeforce” var inblandad i droghandeln. När han la upp en bild på Encrochat på den brittiska delikatessosten Stilton liggandes i handflatan var han fast. Polisen kunde nämligen få fram Carl Stewarts fingeravtryck från bilden.

”Carl Stewart var inblandad i att leverera stora mängder narkotika av klass A och B, men blev fångad av sin kärlek till Stiltonost, efter att ha delat en bild av ett block av den i handen genom EncroChat. Hans handflata och fingeravtryck analyserades från den här bilden och det fastställdes att de tillhörde Stewart”, säger UK Merseyside Police enligt Liverpool Echo.

60 000 identifierade 

”Polisen i Merseyside, tillsammans med brottsbekämpande myndigheter över hela världen, lämnar ingen sten orörd i vår strävan att ta fast de människor som tror att de är över lagen, och vi kommer att fortsätta att rikta våra resurser mot alla som är involverade i allvarlig organiserad brottslighet för att hålla den positiva drivkraften igång”, skriver de.

ANNONS
ANNONS

Polisdistriktet säger att de gripit över 60 personer inblandade i allvarlig drog- och vapenhandel som baseras på bevis de fått fram igenom Encrochat, och att ytterligare rättegångar är att vänta. 60 000 användare av Encrochat har identfierats av polis världen över, varav cirka 10 000 i Storbritannien. Men Carl Stilton är nog den enda som genom ett block blåmögelost fått fängelse.

Läs mer: Cyberattack-hotet växer i Sverige