Den kinesiska ballongen som sköts ner över amerikanskt luftrum i lördags var 60 meter hög och hade lika stort lastutrymme som en normalstort flygplan. Nu ska materialet från ballongen undersökas och den tros ha använts till att övervaka militära baser i USA.

ANNONS

Ballongen som sköts ner under lördagen kan bli starten på det nya kalla kriget mellan USA och Kina, som Dagens PS berättade.

Samlar in material från ballongen

Efter att ballongen sköts ner arbetar de amerikanska myndigheterna med att snabbt försöka samla in materialet som fanns ombord, och som har spridits över flera kvadratkilometer i havet utanför delstaten South Carolina, skriver BBC.

Det kommer dock dröja ett tag innan man har samlat in alla delar som hamnade i havet, eftersom en del har sjunkit till havsbotten och dåligt väder har än så länge försenat processen. Experter kommer undersöka vad som fanns ombord ballongen och det finns inga planer på att lämna tillbaka något av materialet till Kina – som hävdar att det rör sig om en väderballong. Det är alltså fortfarande oklart vad som fanns i lastutrymmet – som var lika stort som ett normalstort flygplan – och experterna kommer inom kort ta reda på om det fanns explosiva material eller batterikomponenter ombord.

Övervaka militära baser

Att det skulle röra sig om en väderballong som kom ur kurs tror dock inte USA på, eftersom ballongen hade propellrar som kunde styra riktningen. Istället är USA övertygade om att farkosten skulle övervaka känsliga militära baser.

”Det har var inte en olycka, utan det var medvetet. Det rör sig om militära planer”, uppger Mike Mullen inom det amerikanska försvaret.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina spionerar på USA från ballong – ”skjut inte ner den”[Dagens PS]

Läs även: USA: Ballonger försvar mot hypersoniska missiler [Dagens PS]