Dagens PS

USA: Ballonger försvar mot hypersoniska missiler

USA: Ballonger försvar mot hypersoniska missiler
De nya övervakningsballongerna har inte mycket gemensamt med de gamla blimparna. Foto: Raven Aerostar
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

USA lägger till ett nytt lager i försvaret mot supersnabba missiler: höghöjdsballonger. Pentagon får 27,1 miljoner dollar (285 miljoner kronor) 2023 för att utveckla ballongprojektet.

ANNONS
ANNONS

Det är inga vanliga ballonger som höjer nivån på försvaret i USA. När Pentagon satsar på att lägga till ballonger till övervakningsteknologin är det teknik på hög nivå. Ballongerna tillverkas av Raven Aerostar enligt Fortune. För en mycket lägre kostnad kan de komplettera satellit- och flygövervakning.

Solkraft och algoritmer

Ballongerna är high-tech, och använder algoritmer för att navigera på en höjd av 18-20 000 meter. Höghöjdsballongerna drivs av batteri, och har ett flygstyrsystem som laddas med solpaneler. De flygs med ett mjukvaruprogram, och dygnet runt övervakas de av utbildade flygingenjörer, uppger Fortune.

De ska också användas för att spåra rörliga mål på marken genom att fånga upp elektroniska signaler och kommunikationer.

USA utvidgar övervakning

Det är förstås det geopolitiska läget som får USA och Pentagon att satsa. Ryssland blev första land att använda hypersoniska missiler i kriget i Ukraina, och Kina utförde 2021 lyckade tester med hypersoniska missiler som kan bestyckas med kärnvapen.

Första gången försvarsdepartementet i USA använder höghöjdsballongerna är 2019. Då handlar det om övervakning för att avslöja drogsmugglare. Nu flyttar alltså ballongprojektet över till militär användning, något som Pentagon bekräftat, enligt Fortune.

ANNONS

Läs även: Möt Darkstar, det elaka stridsplanet i Top Gun 

Läs även: Minst 17 döda i robotattack när Odessa 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS