Nedskjutningen av den kinesiska ballongen som flög över USA kan bli ett avgörande ögonblick i det nya kalla kriget mellan de två stormakterna.

ANNONS

När den kinesiska ballongen flög över USA upplevde amerikaner för första gången en synlig symbol för landets säkerhetshot från Peking, det rapporterar CNN.

Utgjorde ett blygsamt säkerhetshot

Amerikansk underrättelsetjänst beskriver ballongen som en övervakningsballong och den utgjorde ett blygsamt säkerhetshot jämfört med det spionage, cyber-rivalitet och den militära och geopolitiska rivalitet som ökar varje dag.

Men när ballongen flög över den amerikanska himlen, och sedan sköts ned i lördags, skapade den ett ögonblick då tanken om hotet från Kina mot USA varken var avlägsen eller teoretisk.

Inte den första kinesiska ballongen

Det här var inte första gången som kinesiska ballonger har passerat över USA. Militära tjänstemän har sagt till CNN att ballongen inte sågs som ett allvarligt hot.

Men dess långsamma färd från Montana i nordväst till östkusten utlöste en mediahets och uppståndelse i Washington.

Blev sårbar situation för presidenten

Vita huset kämpade med att förklara varför de inte omedelbart skjutit ned ballongen och i delstaten South Carolina varnade tjänstemän folk för att försöka skjuta på ballongen med sina gevär.

ANNONS
ANNONS

Det här gjorde att president Joe Biden hamnade i en sårbar position när hans republikanska kritiker attackerade honom, ballongen kunde inte längre ignoreras.

Utrikesminister Anthony Blinken ställde in en resa till Peking och senatens republikanska ledare, Mitch McConnell sade i ett uttalande att USA inte borde ha låtit Kina håna deras luftrum.

Kina beklagade det inträffade

Från Peking hävdades att ballongen var en väderballong men man uttryckte ett ovanligt beklagande över det inträffade.

Kritiker ser det inträffade som Kinas senaste exempel på fräck önskan att flytta sin makt utanför Kina, att trampa på etablerade regler mellan länder och ett aggressivt försök att öka sitt inflytande i underrättelseverksamhet runt om i världen.

”USA har klargjort att detta är ett oacceptabelt intrång i amerikansk suveränitet”, säger transportminister Pete Buttigieg till CNN.

Synbar fräckhet utlöste raseri

Kina har massor av spionsatelliter riktade mot USA, precis som USA har mot sin rival, men ballongflygningens synliga fräckhet har utlöst raseri i Washington.

ANNONS
ANNONS

Det här hotar att släppa lös politiska, militära och diplomatiska krafter i båda länderna som visar hur svårt det kommer vara att stoppa den växande rivaliteten från att nå en kokpunkt.

Tills ballongen flög in i amerikanskt luftrum fanns det en liten möjlighet för en lättnad i de diplomatiska spänningarna mellan Kina och USA, men den möjligheten kan nu ha försvunnit, skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kina spionerar på USA från ballong – ”skjut inte ned den” [Dagens PS]