Under ett par dagar har Pentagon siktat en spionballong som flugit över USA men rådet till Biden är att inte skjuta ner den.

ANNONS

Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken ska inom kort besöka Kinas huvudstad Peking, enligt planerna.

Inför statsbesöket har nu Pentagon registrerat en spionballong som uppges komma från Kina och som flugit under ett par dagar över USA, rapporterar bland andra Reuters.

”USA:s regering har upptäckt och spårar en övervakningsballong på hög höjd som ligger över det kontinentala USA just nu”, uppgav Pentagons talesperson, brigadgeneral Patrick Ryder, under en presskonfeerens.

Rådet till Biden: Skjut inte ner spionballongen

I luftrummet där den kinesiska spionballongen setts har amerikanarna demonstrerat sin närvaro med stridsflygplan, men från militären har USA:s president Joe Biden fått rådet att inte skjuta ner spionballongen med argumentet att det skulle kunna utgöra ett säkerhetshot.

Även från Kanada kommer uppgifter, skriver Reuters, att försvarsministeriet upptäckt och övervakat vad som beskrivs som en ”höghöjdsövervakningsballong”.

ANNONS
ANNONS

Det antas vara samma spionballong som flugit över USA.

Kanada uppges ha kontakt med USA kring de parallella incidenterna.

Uppgiften om den kinesiska spionballongen kom ursprungligen från CIA-chefen William Burns i samband med att han talade vid ett evenemang på Washingtons Georgetown University och där han nämnde att Kina är den ”största geopolitiska utmaningen” för tillfället för USA.

USA till Kina: Ser allvarligt på händelsen

”Ballongen färdas för närvarande på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och utgör inget militärt eller fysiskt hot mot människor på marken”, enligt Patrick Ryder, talesperson på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

USA har tagit upp händelsen med Kina via sina diplomatiska kanaler och uttryckt att man ser allvarligt på saken.

Huruvida incidenten påverkar den amerikanska utrikesministerns planerade besök i Kina är i nuläget oklart, men krav har framförts på att han bör ställa in sin resa till Kina efter det som hänt.

ANNONS
ANNONS

Kina utrikesdepartement har inte velat kommentera händelsen med spionballongen på en förfrågan från Reuters.

Enligt uppgift är det inte första gången spionballonger setts över USA.

Läs mer: MI5 och FBI varnar för spioner från Kina som snokar överallt [Dagens PS]