De senaste angreppen i Kiev har skett genom så kallade ”kamikazedrönare”. De är svåra att upptäcka och har dödat civila och förstört infrastruktur i huvudstaden.

ANNONS

Rysslands senaste vapen mot Ukraina är ”kamikazedrönare” som är fyllda med sprängmedel och sedan störtar ner mot olika mål. Under måndagen fortsatte drönarna attackera mål i Kiev – och CNN uppger att minst fyra personer dödades i explosionerna som följde.

Det handlar om modellen Shahed-136, en iransk drönare som har skjutits mot ukrainska mål under en veckas tid, och som är svåra att upptäcka och samtidigt kan färdas långa sträckor. Ryssland ska ha beställt 2 400 drönare från Iran enligt tidigare uppgifter från Ukrainas president Volodymyr Zelensky, uppger CNN.

Iran vägrar erkänna drönar-leverans

Trots att det finns bevis på att det rör sig om iranska drönare så vägrar Iran däremot erkänna att de säljer sådana vapen till Ryssland.

”Iran har upprepade gånger förklarat att det inte är en del av kriget mellan Ryssland och Ukraina och har inte skickat vapen till någon sida”, uppgav talesmannen för utrikesministeriet, Nasser Kanaani, på måndagen.

Ukraina har egna drönare

Att skydda sig mot drönarna och andra luftanfall har blivit allt mer akut för Ukraina som nu vill ha nya och effektiva luftförsvarssystem från väst. I väntan på de nya vapensystemen har Ukraina dock egna drönare som kan sättas in i kriget. Både USA och Storbritannien har tidigare skickat olika drönarmodeller och Ukraina har även använt turkiska Bayraktar TB2-drönare. De stora drönarna är designade för att återvända hem efter att ha släppt laserstyrda bomber och missiler.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryska politiker vill peta Putin – kallar honom förrädare [Dagens PS]

Läs även: Iran planerar att skicka hundratals drönare till Ryssland [Dagens PS]