En turkisk drönare har på senare haft en stor roll i att motverka Rysslands invasion av Ukraina, skriver Business Insider. Här berättar vi hur något så litet kommit att uträtta något så stort.

ANNONS

För dig som ännu inte fått upp ögonen för TB2:an kan Dagens PS berätta att det är obemannad stridsfarkost, som motsvarar storleken av ett litet flygplan. Utrustad med en Rotax 912 förbränningsmotor kan drönaren uppnå hastigheter så höga som 138 mph, motsvarande ungefär 222 kilometer i timmen. Den har även en uthållighet på 27 timmar.

Vidare är varje TB2 utrustad med tre jorddataterminaler, markstödsutrustning, två fjärranslutna videoterminaler och ett digitalt flygkontrollsystem – samtliga tillverkade i Turkiet. Funktioner som sammantaget gör drönaren till ett effektivt och efterfrågat vapen som i dag finns i tretton länder.

Väntelista på upp till tre år

Bakom den populära drönaren står den turkiska vapentillverkaren Baykar, som nu har en väntelista på upp till tre år på drönaren, skriver Business Insider.

Så har TB2 fått sig ett rejält uppsving på senare tid sedan ett antal flygfilmer som visar hur drönaren anfaller ryska tillgångar florerat flitigt på sociala medier. Sedan tidigare har drönaren även gjort sig ett namn för sina framgångar under konflikten i Nagorno-Karabach 2020.

I den nuvarande konflikten mellan Ukraina och Ryssland, anses TB2:an vara ett av skälen till att Ukraina erhållit en defensiv fördel.

drönare
På senare tid har ett antal filmer florerat på sociala medier där TB2:an förstör rysk krigsutrustning. (Bild: TT)

Fördömer drönaren

Att TB2:an blivit ett så effektivt vapen för Ukraina är förstås inget som tas emot med blida ögon från den ryska sidan. Särskilt inte med tanke på de nära relationer som Turkiet och Ryssland hittills haft.

Rysslands president Vladimir Putin har således fördömt Turkiets försäljning av drönaren till Ukraina. Något som förvarats från turkiskt håll med att Baykar är privat och inte statligt.

ANNONS
ANNONS

En klen tröst för Putin, när TB2: drönaren fortsätter att skada det ryska försvaret. Under förra veckan ska två TB2-drönare ha förstört rysk militärutrustning till ett värde av närmare 28,35 miljoner dollar, motsvarande omkring 308 miljoner kronor. Däribland åtta stridsvagnar av typen T-72 och ett stort antal andra stridsfordon.

Läs även: IAEA: Läget lite bättre vid Ukrainas kärnkraftverk [Dagens PS]

Läs även: Ryska politiker vill peta Putin – kallar honom förrädare [Dagens PS]