Dagens PS

Ryska politiker vill peta Putin – kallar honom förrädare

Putin
Ryske presidenten Putin har förlorat sitt trumfkort mot Europa i spåren av en mild vinter. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 sep. 2022Publicerad: 17 sep. 2022

Rysk propaganda kan inte längre dölja krigsfiaskot i Ukraina, säger en av lokalpolitikerna som kräver Putins avgång till amerikanska CNN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dmitrij Palyuga, lokalpolitiker i Vladimir Putins egen hemstad Sankt Petersburg, förklarar att motståndet växer mot den sittande presidenten.

De kritiska röster som nu höjs mot Rysslands militära misslyckande i Ukraina återfinns både bland liberaler som gått emot invasionen och grupper som är för kriget, enligt Dmitrij Palyuga som förklarar att målet oavsett ståndpunkt kan vara att Putin avgår.

Dmitrij Palyuga kräver enligt CNN att Putin ställs inför riksrätt.

Lokalpolitikern i Sankt Petersburg upplever att stödet ökar för att få bort Putin. Palyuga berättar att man riktar in sig på att få med sig människor som upplever att de blivit “förrådda”.

“Den ryska armén håller på att förstöras just nu. Så vi förlorar människor, vi förlorar vapen och vi förlorar vår förmåga att försvara Inte ens rysk propaganda kan dölja det”, säger Dmitrij Palyuga och konstaterar att den ryska armén är på väg att förlora slaget om Ukraina.

I Ryssland är det Kreml som styr och lokalpolitikernas makt är praktiskt taget obefintlig, enligt Ksenia Thorström, som också är lokalpolitiker i Sankt Petersburg.

Hon är kommunfullmäktigeledamot och uppges ha en politisk ställning som kommunalråd.

Men det är alltså illa ställt med beslutandemakten på lokal nivå, det är Putin och de andra ledarna i Moskva som bestämmer.

ANNONS

Kritiker kan, förklarar Ksenia Thorström som nu befinner sig i Finland för sin egen säkerhet, föra fram synpunkter offentligt men är noga med att kritiken håller sig inom vad som är tillåtet enligt lagen.

Ksenia Thorström har ställt sig bakom Dmitrij Palyugas krav på att Putin ska ställas avgå och ställas inför riksrätt. Hon har, skriver CNN, samlat dussintals namnunderskrifter bakom kraven.

Hon hoppas, framgår det, att Putin självmant lämnar makten. Att han övertalas att göra det.

Även om motståndet växer mot Putin och kriget i Ukraina tycks de oppositionella ha små förhoppningar om att det ryska parlamentet duman för fram den kritik som finns.

Kritiker får även utstå mycket hat från ryska medborgare som är för kriget.

Det är förenat med stor risk att kritisera den ryska ledningen. CNN påminner om vad som hände Putins mest högljudda kritiker, oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som först blev förgiftad och sedan satt i fängelse.

Även Vladimir Kara-Murza, en författare och politiker, är fängslad efter att ha kritiserat Rysslands invasion av Ukraina.

Ytterligare en politisk motståndare, Boris Nemtsov, uppges ha blivit skjuten i ryggen av en torped. Det har dock aldrig avslöjats vem som låg bakom beställningen av dådet.

ANNONS

Läs även: Putin dissade fredsavtal – valde krig i stället

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS