Dagens PS

Iran beslagtar skepp med kopplingar till Israel

MSC Aries
MSC Aries / Irans president Ebrahim Raisi på besök hos flottan. (Foto: Vesselfinder.com och kontoret för Irans president via AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 apr. 2024Publicerad: 13 apr. 2024

Irans revolutionsgarde har beslagtagit ett lastfartyg med kopplingar till Israel i Hormuzsundet på lördagen, skriver Reuters med hänvisning till Irans statliga nyhetsbyrå IRNA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Containerskeppet MSC Aries opererar under portugisisk flagg för det italienska rederiet Mediterranean Shipping Company, världens största bolag inom containerfrakt.

Fartyget är dock leasat av MSC från Gortal Shipping, ett dotterbolag till Zodiac Maritime som delvis ägs av den israeliske affärsmannen Eyal Ofer, rapporterar Reuters.

MSC Aries var på väg från Khalifa i Förenade Arabemiraten på väg till Nava Sheva i Indien.

Bordades av helikopter

Fartet ska nu ha förts in på iranskt vatten av Irans revolutionsgarde efter att först ha bordats av en helikopter. För bara några dagar sedan varnade regimen i Teheran om att de kan komma att stänga Hormuzsundet för sjötrafik. Detta genom uttalanden från chefen för Irans revolutionsgardes flotta, kommendör Alireza Tangsiri.

Iran ser Israels diplomatiska närvaro i Förenade Arabemiraten sedan Abraham-avtalen 2020, då landet normaliserade relationerna med Israel, som ett hot, enligt Alireza Tangsiri. Den 1 april dödades 7 soldater och 2 höga befälhavare i Irans revolutionsgarde i ett flyganfall i Syriens huvudstad Damaskus, något som Israel misstänks ligga bakom men inte har bekräftat.

“Iran kommer att bära konsekvenserna av att välja att eskalera denna situation ytterligare”, säger konteramiral Daniel Hagari, Israels militära talesperson som svar på rapporter om beslagtagandet av MSC Aries enligt Reuters.

Biden: “Hängivna försvaret av Israel”

ANNONS

USA:s president Joe Biden sa på fredagen att han förväntar sig att Iran kommer att attackera Israel “förr, snarare än senare”.

“Vi är hängivna försvaret av Israel. Vi kommer att stödja Israel och hjälpa till att försvara Israel och Iran kommer inte att lyckas”, deklarerar USA:s president Joe Biden, som avråder Teheran från att skrida till verket.

Läs även: USA avråder Iran: “Gör det inte” (Dagens PS)

Läs även: Israel: Iran låg bakom attackerna hela tiden (Dagens PS)

Läs även: Pirater hotar nu fraktfartyg efter rebellernas missiler (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS