Dagens PS

Israel: Iran låg bakom attackerna hela tiden

israel
Israelisk polis undersöker en brottsplats på måndagen. Foto: AP/Mahmoud Illean
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

Irans extrema diktatur låg bakom attackerna mot Israel. Det står klart efter angreppen som tog Israel och USA på sängen i Mellanöstern. Detta vet man nu.
Hur kunde Hamas – en terrororganisation som till synes skurits av från omvärlden av Israels blockad och vars makt inte sträcker sig utan för den smala remsa jord som kallas för Gaza, utsätta Israel för en sådan förudmjukande överraskning?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svaret stavas kort: Iran.

“Ohelig” allians – mot Israel

Trots att Hamas är en sunnimuslimsk gruppering, likt Al Qaida och Talibanerna, har man nära kontakter med Hizbollah och Iranska staten. Hizbollah är en paramilitär shiamuslimsk terrororganisation som de facto styr stora delar av Israels grannland i norr, Libanon. Iran i sin tur är en islamistisk diktatur som även den bygger på en radika tolkning av shiaislam.

De radikala islamisterna har ofta anklagat den andra förgreningen av islam för olika glåpord som kättare och otrogna. Men de har en gemensam fiende, den judiska staten Israel, och det har fått dem att gräva ner sina stridsyxor och hjälpas åt.

Iran har inte den militära kapaciteten att angripa Israel. Men genom att finansiera grupper som Hizbollah och Hamas kan regionen destabiliseras.

ANNONS

Senaste nytt

Lokal supermakt

Iran är folkrikt och oljefyllt, och mullorna i den religiösa regeringen vil befästa landet som Mellanösterns lokala supermakt. Man har redan gjort sig ovän med västvärlden genom bland annat att förse Ryssland med attackdrönare som används i den olagliga invasionen av Ukraina.

Nu står det även klart att man gav grönt ljus till Hamas att genomföra sina attacker på Israel från söder, samtidigt som Hizbollah angrep från norr med bland annat raketartilleri. Det rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Möttes på en måndag

Enligt underrättelsekällor genomfördes ett möte på måndagen innan Hamas attacker som slog till i lördags. Mötet hölls i Beirut – Libanons huvudstad, och både Hizbollah och representanter för iranska staten deltog.

Senast på söndagen återgav USA:s utrikesminister Anthony Blinken att man inte kunde bevisa Irans inblandning. Även Hamas själva påstår att man agerat ensamma.

Men europeiska källor i Syrien menar att man har vittnesmål om att mötet ägt rum. Attackerna har dödat åtminstone 700 israeler och 130 misstänks ha kidnappats till Gaza, där de troligen kommer att hållas gisslan mot lösensummor och frigivningar av palestinska terrorister och misstänkta.

Läs mer om Israel:

Den globala oljehandeln darrar efter krigsutbrottet i Mellanöstern – Dagens PS

Guldpriset stiger efter Hamas-attack – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS