Dagens PS

Högerextrema partier går starkt: "EU-valet avgörande"

Prognos tyder på högerextrema framgångar i EU-valet
Giorgia Meloni på en mässa för världens barn. Nu hoppas Italiens högerextreme premiärminister på framgångar på bred front i EU-valet. (Foto: Greorio Borgia/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 maj 2024Publicerad: 26 maj 2024

Högerextrema partier är på frammarsch inför EU-valet. Italiens premiärminister Giorgia Meloni talar om ”ett avgörande val”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högerextrema partier är på frammarsch i stora delar av Europa och när en av dess frontfigurer, Italiens premiärminister Giorgia Meloni, talar på ett möte för spanska Vox, skräder hon inte orden.

”Vi står på tröskeln till ett avgörande val”, säger Meloni som leder partiet Italiens bröder, Fratelli d’Italia (FdI), som enligt kritiker har tydliga nyfascistiska rötter.

Enligt Meloni och andra ledande medlemmar är FdI ett mainstream konservativt parti.

”Vi är motorn i vår kontinents renässans”, slår hon fast vid ett möte där en annan portalfigur, franska nationalistledaren Marine Le Pen, är en av förgrundsgestalterna.

Stora framgångar

Extremhögern har vunnit val i Italien och Nederländerna, leder opinionsmätningarna i Frankrike, Österrike och Belgien och ingår i Finlands och Slovakiens regeringar, konstaterar BBC i en översikt.

Nu kan – om opinionsmätningarna får rätt – de högerextrema säkra mer än tre av tio röster när EU-valet genomförs 6-9 juni.

Det är mot bakgrund av de möjliga framgångarna man ska se det snabba agerandet mot AfD, Alternativ för Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Agerade snabbt

ID-gruppen – Identity and Democracy – har snabbt kastat ut AfD ur sin grupp i Europaparlamentet.

Risken att skrämma bort väljare och bryta opinionsframgångarna gör att man gjort processen kort med det AfD vars toppkandidat Maximilian Krah avslöjat pinsamma åsikter om Adolf Hitlers Waffen-SS och dessutom misstänkt för att ha tagit emot pengar från Ryssland.

Vill hålla avstånd

Den typen av association vill sådana som Marine Le Pen och Giorgia Meloni undvika till varje pris, inte bara för risken att förlora röster utan även för att Rysslands-kopplingar solkar även deras rykten.

Även andra än frontfigurerna själv ser årets EU-val som avgörande.

“De kommer att ha många fler människor i parlamentet och dessa människor kommer att bli mainstream och normaliseras”, säger Sabine Volk vid universitetet i tyska Passau och nära observatör av extremhögern.

Går ihop efter valet?

ANNONS

Melonis EU-grupp, European Conservatives and Reformists (ECR), kommer enligt alla prognoser att göra ett bra val och kan då hitta en gemensam plattform tillsammans med den tidigare mer liberala delen av högern, den kring EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Von der Leyens European People’s Party kommer sannolikt att sluta som den största gruppen och hon har lämnat dörren öppen för en allians med ECR så länge de är ”pro-Europa, pro-Ukraina och för rättsstatsprincipen”.

”Främlingsfientliga”

Den nederländska statsvetaren Cas Mudde, kanske den mest kända observatören av Europas extremhöger, säger att den i sin kärna kombinerar nativism, auktoritärism och populism. Han definierar nativism som en “främlingsfientlig form av nationalism”.

Sabine Volk säger att politik för invandring och antifeminism ofta knyter samman högerextrema rörelser. Vissa partier säger sig stå för jämställdhet, men ser helst att kvinnor håller sig i hemmet, hävdar hon, och tar Italien som exempel på kvinnofientlig politik.

Mot kvinnors rätt

Italienska regeringen drev nyligen igenom en lag som tillåter anti-abortgrupper att komma in på abortkliniker för att försöka stoppa kvinnor från att avsluta graviditeter.

“Jag vill prova något som inte är lätt men fascinerande, för att upprepa det vi har uppnått i Italien i Europa”, konstaterade Giorgia Meloni nyligen i italiensk tv.

ANNONS

EU-valet: Mer än var fjärde väljare senior. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS