Dagens PS

EU-valet: Mer än var fjärde väljare senior

EU-valet viktigt för våra seniorer
Tomas Tobé, Moderaterna, var en av de politiker som tog tillfället i akt att fortsätta diskussionen med publiken vid Äldreriksdagen. (Foto: Staffan Ekberg)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

EU-valet är viktigt för alla, inte minst landets seniorer. 28 procent av väljarkåren är över 65 år, konstaterade man vid Äldreriksdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är viktigt med EU och viktigt att få folk att gå och rösta”, konstaterade Skandias vd och koncernchef Frans Lindelöw när han, som ”värd”, inledde News 55:s Äldreriksdagen i Skandia-huset på Kungsholmen.

News 55:s Artur Ringart tog vid och underströk vikten av att seniorerna gör sin röst hörd inför EU-valet i juni.

”2,2 miljoner väljare, 28 procent av väljarkåren, är över 65 år”, påpekade Ringart.

Fyra teman

News 55 arrangerade Äldreriksdagen 2024 med fokus på EU-valet och dess aspekter framförallt för äldre.

Ålderism, bedrägerier mot äldre, äldres ekonomi och läkemedelsbristen var de fyra ämnen som stod i fokus för News 55 och medarrangerande pensionärsorganisationerna – SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna.

ANNONS

Senaste nytt

Krig i vår världsdel

Lena Hallengren, Socialdemokraterna, konstaterade att det antagligen var många av dem som byggt upp Europa som trodde att det aldrig mer skulle bli krig i vår del av världen men som nu tvingas se den ryska invasionen av Ukraina påverka allt och alla.

ANNONS

”Ni har byggt upp Sverige, civilsamhället, friheten. Nu måste vi stå upp igen – mot splittring och slåss för ett Europa värt att försvara”.

Hanna Gedin vill ha röster till Vänsterpartiet för en offensiv klimatpolitik och bra arbetsvillkor för människor och Lennart Tonell från Miljöpartiet underströk behovet av att arbeta med klimatfrågan och för klimaträttvisa.

”Viktigast stoppa kriminella”

Tomas Tobé från Moderaterna tog upp tre punkter som extra centrala. Det var en mer kontrollerad migration, att stå emot Putin och att få mer kärnkraft så att utsläppen kan minska.

”Men viktigast är att få stopp på den fria rörligheten för kriminella. Nu ska vi göra Sverige tryggt igen”, slog Tobé fast.

Dick Erixon konstaterade att hans parti, Sverigedemokraterna, går till EU-val med parollen ”Mitt Europa bygger murar” och att det sammanfattar mycket av SD:s politik i sammanhanget.

Starkare eller svagare?

Det apostroferade Anna Maria Corazza Bildt, Liberalerna, som påpekade att valet står mellan ett starkare Europa eller ett svagare som bygger gränser och murar.

ANNONS

Centerpartiet och Malin Björk vill utvidga EU:s budget för Ukraina och stärka arbetet för allas lika värde, höga klimatmål, frihet och demokrati.

EU ”för dyrt”

De äldres ekonomi som tema handlade i mycket om vad EU betyder för pensionärer även i andra länder och SD:s Dick Erixon menade, bland annat, att vår medlemsavgift till EU är alldeles för hög.

Sänks den kan vi få mer pengar att använda till välfärden hemma, menade Erixon som fick mothugg av Socialdemokraternas Lena Hallengren på den punkten.

Tufft för många

Liza di Paolo Sandberg, ordförande för SKPF Pensionärerna, inledde kring äldres ekonomi med att konstatera att även om räntorna nu är på väg ner får vi inte tro att situationen är under kontroll.

”För många äldre är ekonomin hårt ansträngd”, sade hon och exemplifierade man äldre som har svårt att betala både elräkningen och maten.

Maten kommer heller inte att bli billigare och bor man i hyresrätt så har man ingen omedelbar nytta av att räntan går ner heller, påpekades från talarstolen.

ANNONS

Läs mer:

EU-valet viktigt för demokrati och evigt liv. News55

Detta vill svenska partier göra för äldre i EU. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS