Dagens PS

Frankrike: Skuld till EU gåvan till nästa regering

Bilden föreställer Frankrikes president, Macron. Landet väntar på en ny regering som får ta sig an ekonomiska problem med bland annat EU
President Macrons Frankrike väntar på en ny regering, som får ta itu med stora ekonomiska problem. (Bild: Mohammed Badra/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Turbulensen i Frankrike är inte främst politisk, utan ekonomisk. Och där har valet inte förändrat något. Nästa regering ska inte bara ta itu med ett stort underskott, utan även ekonomiska överenskommelser med EU som kostar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan ta tid innan en ny regering kommer på plats efter det stormiga franska parlamentsvalet. Vänstersidan må ha vunnit, men de fick inte majoritet.

Det betyder att förhandlingar måste till med Macrons mitt och kanske även ytterhögern.

Men oavsett vilken regering som träder till väntar en rejäl utmaning, rapporterar Bloomberg: Frankrike ska betala EU 15 miljarder euro per år. Och man ligger redan efter med betalning i år.

Tuffa tider

Dessvärre är skulden till EU inte det enda problemet.

Statsskulden har dragit iväg till tre biljoner euro och underskottet i statskassan har gått upp till 5 procent av den ekonomiska produktionen.

Situationen har fått S&P Global rating att utfärda en varning, rapporterar New York Times. Förra året fick landet sin kreditnivå sänkt, det måste man undvika nu.

Den sittande regeringen, som kommer från Macrons parti Renaissance, har velat bedriva en politik av ekonomiska nedskärningar och återhållsamhet. Men det är en av orsakerna till att det gick så dåligt för dem i valet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förhandlingar

Båda ytterpartierna visade i valrörelsen att de inte vill fortsätta Macrons ekonomiska politik. De talade till väljare som var trötta på besparingar och hög arbetslöshet.

De många löftena om till exempel höjda pensioner gick väl hem i Frankrike. Men det satte dem på en kollisionskurs med unionen.

Den kollisionskursen kan fortsätta när en ny regering ska ta över förhandlingarna med EU. Den yttervänster som kan bli drivande har aviserat att de mycket väl kan tänka sig att gå emot Bryssel. En hållning de intressant nog delar med ytterhögern.

Det blir då upp till andra vänsterpartier och mitten att försöka hitta en balans i relation till unionen.

Läs också:

Vem blir Frankrikes nya premiärminster? Dagens PS

Euron tappade när marknaden underkände nattens val. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS