Dagens PS

Vem blir Frankrikes nya premiärminister?

Luc Melenchon.
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Ett krångligt parlamentariskt läge väntar efter helgens val i Frankrike. Landet, som fram tills nyligen styrdes av en mittenkoalition, måste tillsätta en ny ledning som kan skapa enighet i det splittrade landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det franska valet är över – men den politiska processen har bara börjat. Emmanuel Macron har nu den svåra uppgiften att hitta en politisk koalition som kan leda det splittrade landet framåt.

Det är fortfarande mycket oklart vem som blir Frankrikes nästa premiärminister, men det finns en rad mer eller mindre troliga kandidater, rapporterar Bloomberg.

Efter att den stora framgången uteblev för Marine Le Pen återstår fortfarande en svår uppgift för den franska parlamentarismen. Att välja en regering som kan vinna stöd i den franska nationalförsamlingen och slutligen – hos det franska folket.

Franska valet – ingen majoritet för Le Pen

När rösterna från helgens val var räknade så stod det klart att den franska extremhögern blev utan den egna majoriteten som hade behövts för att styra det franska parlamentet. De växte förvisso kraftigt, men de övriga partierna klarade trycket.

Den klara vinnaren blev istället det franska vänsterblocket, som samlats till en vänsterfront. Näst störst blev president Macrons mittenparti. Nu börjar alltså den kniviga processen för att bilda den koalition som ska styra i parlamentet.

ANNONS

Senaste nytt

Same old, same old

Trots att den sittande premiärministern Gabriel Attal erbjudit sin avgång så är han inte utesluten till att bli återvald som ledare för det franska parlamentet. Macrons parti överraskade med ett oväntat starkt valresultat.

ANNONS

Något som talar för honom är att han är en av landets mer populära politiker med sina politiska rötter i vänstern – vilket kan underlätta om en koalition ska bildas med valets vinnare. Men hans parti är allt annat än populärt i den franska vänstern, vilket innebär att det finns stora utmaningar också.

Gabriel Attal. (Foto: Aurelien Morissard / AP / TT)

En konservativ överraskning

Xavier Bertrand, som företräder samma republikanska parti som den före detta presidenten Nicolas Sarkozy, har föreslagit att han skulle kunna leda en koalitionsregering. Det skulle vara en stor överraskning givet partiets förhållandevis svaga valresultat, men har själv menar att:

“Den lösningen skulle kunna ena alla män och kvinnor som vill att vi ska fokusera på de viktiga politiska frågorna: säkerhetsfrågor, att arbete ska löna sig och en stark offentlig sektor. Vi behöver ena folk som vill föra oss samman igen.”

Xavier Bertrand. (Foto: Michel Euler / AP / TT)

Vänsterns kandidat till premiärminister

Valets klara vinnare var den samlade franska vänstern, som gick till val i enad front. Deras ledare, Jean-Luc Mélenchon som leder partiet Okuvade Frankrike, har själv sagt att han är villig att leda landet. Däremot har hans tendens till toppstyre väckt en hel del missnöje i den egna leden.

ANNONS

“Jag är kapabel och skulle hålla linjen. Jag är en del av lösningen, inte problemet”, sa han själv i en intervju, där han manade till enighet i vänsterblocket. Men det skulle vara ett kontroversiellt val för Macron, som har kallat palestinavännen Mélonchon både extrem och antisemit.

Luc Mélenchon. (Foto: Thomas Padilla / AP / TT)

Fler tänkbara som premiärminister

Förutom de ovan nämnda finns ett flertal kandidater som nämnts i det franska samtalet efter valet. En kandidat som inte har lyfts fram formellt är den tidigare presidenten Francois Hollande som representerar den franska mittenvänstern. Det är oklart om det finns ett stöd för honom i det franska parlamentet.

Däribland finns också den franska riksbankens chef François Villeroy de Galhau och ledaren för Frankrikes gröna parti Marine Tondelier. Men de båda är mer osannolika kandidater än namnen som nämnts ovan.

Valet faller nu på den franska presidenten, men han måste välja med tillförsikt. Hans premiärminister måste kunna stå pall för parlamentets möjlighet att väcka misstroendeomröstning som kan fälla premiärministern.

Läs mer: Macrons desperata drag ser ut att ge resultat i valet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS