Svenskarna får det stentufft i år – inflationschocken äter upp runt 4 400 kronor varje månad för en genomsnittlig barnfamilj i villa.

ANNONS

Det här är bara en av många grupper som drabbas hårt av att inflationen fortsätter sticka i väg uppåt.

Läs mer om det här: Sveriges inflation skräller negativt – igen [Dagens PS]

Swedbanks privatekonom Arturo Arques går igenom på SVT hur prisökningarna slår mot hushållen.

En genomsnittlig barnfamilj förlorar omkring 4 400 kronor i månaden i köpkraft, konstaterar han.

En snabb uträkning av Dagens PS visar att på ett år försvinner knappt 53 000 kronor – 52 800 kronor för att vara exakt – av barnfamiljens budget och mest ökar familjens kostnader för boende och livsmedel, enligt privatekonomen.

Så kan barnfamiljen dämpa smällen

”Hög inflation och stigande bolåneräntor gräver djupa hål i hushållets plånböcker”, säger Arturo Arques i SVT-klippet och tipsar barnfamiljer om att förhandla med banken om sitt bolån.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om kallduschen för svenska bolånetagare: Så många miljarder betalar hushållen 2023 – bara i ränta [Dagens PS]

Det är viktigt, understryker Arturo Arques, att vara prismedveten.

Men inte bara när det gäller bolånet, lika viktigt är det att tänka till när mat och andra nödvändiga livsmedel ska inhandlas.

”På det här sättet kan man spara 2 000 kronor i månaden” tipsar privatekonomen pressade barnfamiljer.

Så drabbas ensamstående föräldrar

Han förklarar också att ensamstående föräldrar i hyreslägenhet enligt hans ekvation förlorar ungefär 2 200 kronor i månaden på minskad köpkraft orsakad av inflationen.

Främst är det priserna på livsmedel som urholkar deras budget, konstatera han och råder den drabbade gruppen att laga mer mat hemma och göra extraportioner till matlåda på jobbet.

Genom det här går det att spara 1 500-1 800 kronor varje månad på matkostnader, hävdar experten som slår fast att merparten av inkomstökningen i år äts upp av inflationen.

ANNONS
ANNONS

Studenter får mindre att röra sig med

Även den genomsnittliga studenten som bor i studentbostad är förlorare och går miste om omkring 200 kronor i månaden i försämrad köpkraft.

Här är tipset att se över avgifterna för streaming, prenumerationer och abonnemang, vilket enligt privatekonomen kan ge en besparing på åtminstone ett par hundra kronor i månaden för drabbade studenter.

Läs mer: Experten: ”Nästan alla underskattar inflationen – igen” [Dagens PS]

Läs även: Forskare: Inflationskamp kan stjälpa ekonomin [Dagens PS]