Experten: Sprängda dammen passar Rysslands ökända taktik

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Ukrainska dammen
Martin Kragh, UI till vänster. Vetefält som fattat eld i Ukraina, juli 2022. AP Photo/Nariman El-Mofty

Den stora, viktiga dammen i södra Ukraina har sprängts i luften. De flesta verkar tro att det är Ryssland som utnyttjar en gammal beprövad, rysk krigslist: Den brända jordens taktik.

ANNONS
ANNONS

“Det här kan komma att visa sig vara ett av de värsta krigsbrotten på europeisk mark sedan andra världskriget”, säger Rysslandsexperten Martin Kragh på Utrikespolitiska Institutet, till Dagens PS.

Det finns en hel del som pekar på att det var rysk militär som sprängde den stora dammen i södra Ukraina.

Ingenting är säkert ännu, flera utredningar pågår för att ta reda på vem som begått attentatet.

Men översvämningarna kan kosta tiotusentals människor deras hem, levebröd och även livet. Och ryska myndigheter är inte kända för att vara sentimentala säger Martin Kragh.

MISSA INTE: Ukrainas urladdning – stor offensiv mot fyra städer

Ryssar skryter på twitter

“Det är ännu tidigt, och vi kommer troligen få reda på mer vad tiden lider. Men att förstöra viktig infrastruktur för att översvämma anfallsvägar och underlätta sina egna truppförflyttningar på lokalbefolkningens bekostnad är terror”, säger Martin Kragh.

En sak som talar för att det är Ryssland som begått brottet är att ryska soldater skrutit om attentatet på sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Ukrainska motoffensiven sinkas

En annan sak är att det sammanfaller med den ukrainska motoffensiv som planerats i månader, och som väntas slå till vilken dag som helst mot de ryska försvarsställningarna.

Men Ryssland har angripit civila mål under hela kriget. Attentatet hade kunnat utföras även helt utan militära intressen.

Terror mot lokalbefolkningen

“Järnvägsstationer, sjukhus och bostadshus har varit måltavlor för ryska angrepp. Det är en ren form av straffåtgärder mot de ukrainska lokalbefolkningen”, säger Martin Kragh.

Historiskt sett har Rysslands taktik att förstöra på egen mark för att sabotera för militära motståndare flera hundra år på nacken.

Brända jordens taktik

Nu misstänks Ryssland för att använda sig av “brända jordens taktik” – en metod där man förstör tillgångar och infrastruktur för att inte motståndarna ska använda sig av resurserna.

Ödeläggelsen av dammen som brustit går inte att överdriva. Tiotusentals människor är på flykt undan störtvågen som översvämmat vissa hem, och rivit bort andra.

Jordbruksmark har översvämmats som kanske aldrig kommer kunna odlas igen.

Ryssarna hade redan plundrat Moskva själva

Den brända jordens taktik myntades som begrepp efter att den ryske tsarens generaler drog tillbaka sina trupper för att slippa slåss mot Napoleons anfallsarmé. Istället brände de gårdar och städer för att de franska trupperna skulle vara tvungna att svälta om de avancerade in i Ryssland.

Krigståget blev ett stort sorgespel för Napoleon.

ANNONS

När hans generaler anlände till Moskva var staden redan förstörd av ryssarna själva, och de franska soldaterna fick vända hem utsvultna och tomhänta.

Även hundra år innan, under kriget mot den svenske kungen Karl den tolfte när 1700-talet var ungt, ska taktiken ha använts för att svälta ut motståndarna.

Sprängde en annan damm

Och så sent som 1941 sprängdes en damm i Ukraina av ryska sabotageförband för att stoppa Nazitysklands framfart i Östeuropa.

“Putins egen far var en del av den sortens sabotageförband”, säger Martin Kragh.

Om det får några militära konsekvenser för Ukraina vill inte Kragh uttala sig om.

Men de militära fördelarna som de ryska försvarsställningarna skulle kunna få av översvämningen av floden Dnepro är begränsade, menar iallafall militärexpert Jörgen Elfving när han blir intervjuad av Svenska Dagbladet.

Läs mer om dammen:

Kraftverk sprängdes – stora översvämningar

Så mår de översvämmade områdena

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.