Håller Ryssland på att ge upp Krim?

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Lokalbor försöker cykla längs en översvämmad väg efter att Nova Kakhovka-dammen brast natten till tisdag
Lokalbor försöker cykla längs en översvämmad väg efter att Nova Kakhovka-dammen brast natten till tisdag. (Foto: TT)

På tisdagen förstördes Nova Kakhovka-dammen i Kherson i södra Ukraina, något som kan ha en förödande inverkan på Krim så vem ligger bakom förstörelsen?

ANNONS
ANNONS

Ukraina och Ryssland anklagade varandra och om det, som många misstänker, är Ryssland som sprängt dammen är de alltså villiga att offra Krim, det skriver Newsweek.

Har Putin gett upp Krim?

Har Rysslands president Vladimir Putin gett upp Krim, halvön som han tidigare sett som en hörnsten i sin imperialistiska ambition?

Vissa tror det, bland dem Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, andra håller inte med.

Vladimir Putin invaderade och annekterade Krimhalvön 2014 och Volodymyr Zelenskyj har sagt att Krim ska erkännas som ukrainskt territorium innan han kan gå med på vapenvila.

ANNONS
ANNONS

Surt sa räven om rönnbären

Anders Åslund är ekonom och adjungerad professor vid Georgetown University i Washington DC, USA. Han har fungerat som ekonomisk rådgivare till både Rysslands och Ukrainas regeringar.

Han jämför förstörelsen av dammen med hur Iraks president Saddam Hussein år 1991 tände eld på oljekällor när han tvingades lämna Kuwait, och säger att när du har förlorat territorium förstör du det.

“Jag tror att det här är något du gör när du ger upp. Det är inte en offensiv handling utan surt sa räven. , ‘Vi har tappat äpplet, vi förstör så mycket som möjligt'”, säger han till Newsweek.

Levererar 85 procent av Krims vatten

Dammen är väldigt viktig för Krim, enligt Anders Åslund levereras 85 procent av halvöns vatten från den och utan den kan krims jordbruk förstöras.

Det mesta av vattnet från Nova Kakhovka-dammens Krimkanal används till jordbruket eller industrin, men cirka en femtedel används som dricksvatten.

ANNONS

Skyller på varandra

Vem är det som har förstört dammen? Ukraina hävdar att Ryssland har sprängt vattenkraftverket Kakhovka och förstört dammen, men Ryssland skyller på Ukraina.

“Det faktum att Ryssland medvetet förstörde Kakhovka-reservoaren, som är kritiskt viktig, i synnerhet för att förse Krim med vatten, tyder på att de ryska ockupanterna redan har insett att de kommer att behöva fly från Krim också”, säger Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande som publicerats på nätet, enligt Newsweek.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov anklagar Ukraina för vad han kallar en sabotagehanding och medger att förstörelsen av dammen kan påverka Krims vattenförsörjning.

Enligt honom får norra Krim redan dramatiskt mycket mindre vatten och han säger att Ukrainas mål är att beröva Krim på vatten.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Experterna – då sker Ukrainas motoffensiv

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS