Ukrainas urladdning: Stor offensiv mot 4 städer

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
ukrainas våroffensiv
Ukrainska soldater ombord på en pansarvagn på väg mot Bakhmut, där stora strider pågått de senaste perioden. (Foto: AP via TT/Efrem Lukatsky)

Ukrainas våroffensiv har börjat. Och inga störtfloder ska hindra dem, menar landets president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS
ANNONS

Regionen Zaparozjzja, där bland annat Europas största kärnkraftverk ligger och som nu översvämmats efter det märkliga attentatet mot den stora kraftdammen vid Dneprofloden, är nu skådeplats för Ukrainas största militära framryckningar sedan snön började falla i vintras.

Det är minst fyra rysskontrollerade städer som ligger i den omedelbara angreppsbanan för Ukrainas framryckande trupper.

Det berättar Oscar Jonsson vid Försvarshögskolan för SVT Nyheter på fredagen.

Ukrainas motoffensiv En ukrainsk soldat avfyrar en granatkastare mot ryska försvarsställningar. Foto: AP via TT/ Efrem Lukatsky

Halva Ukraina

Så när som på halva Ukraina – till ytan ett av Europas största stater utanför Ryssland, föll under rysk kontroll omedelbart efter invasionen i februari 2022.

Då var redan Krimhalvön annekterad av Ryssland och stora delar av Donbass var redan under proryska rebellernas kontroll, under täcknamn som “fria rådsrepubliker” – ett eko från den sovjetiska tiden då rådsrepublik var det formella namnet på ryssvänliga länder.

ANNONS
ANNONS

Ryssar retirerar

Så sakterliga har områden tagits tillbaka och ryska trupper pressats på reträtt från exempelvis Kherson.

Städerna Kharkiv och Kiev, som ligger nära ryska gränsen jämförelsevis, var tidigt under belägring men angriparna slogs tillbaka.

Storstaden Zaparozjza, i regionen med samma namn, föll aldrig under rysk kontroll men stora delar av den södra regionen, inklusive dammen Nova Kharkova och Zaporizjzas kärnkraftverk – det största i Europa, ligger både på nu ockuperad mark.

Nu kommer ukrainarna

Men det är också där som gränsavsnittet för den pågående ukrainska offensiven ligger, berättar Oscar Jonsson.

Offensiven väntas pågå i flera månader.

ANNONS

“Det är inte Ukrainas enda chans, men det är deras bästa chans att tillfoga Ryssland en strategisk förlust som kan påverka utgången av kriget”, säger Oscar Jonsson till SVT Nyheter.

4 städer i skottgluggen

Flera skärmytslingar har rapporterats mellan ukrainska anfallsbataljoner och ryska försvarspositioner i närheten av Mykholaiv, Tokmav, Kamianka ovh Rozivka.

“Det här är de största ukrainska offensiva operationerna sedan november förra året”, säger Jonsson till SVT.

Mariupol

Om anfallet skulle gå vägen så hade man kunnat skära av en stor del av de ukrainska territorierna mellan Mariupol och Cherson, och därmed vinna den största militära landvinningen sedan krigets början.

Dessutom skulle det skära av försörjningsleden till det ryssockuperade Krim.

Ukraina Inga dataspel. Det här är en drönarbunker, där en ukrainsk soldat styr en drönare som övervakar fronten mot Ryssland. Foto: AP via TT/ Efrem Lukatsky

Inget Alexanderhugg

Men man ska inte tro för mycket på något enskild avgörande slag som vinner kriget åt Ukraina. Där är vi inte.

“Vissa förväntar sig ett stort Alexanderhugg som vinner hela kriget. Det är viktigt att moderera förväntningarna. Det här kommer att pågå i månader. Ukraina kommer att anfalla längs vissa axlar och se var man slår igenom och kan fortsätta. Det här är ett väldigt tidigt skede”, säger Jonsson till SVT.

Läs mer om Ukrainas offensiv:

Sprängda dammen passar Rysslands ökända taktik

Ukraina har inlett våroffensiven

Rysslands elit tror inte längre att Putin kan vinna

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.