Dagens PS

Vad hände egentligen med elpriset i oktober?

Elen dyr elräkning elavtal
Fram med miniräknarna. Elräkningen är på tok för krånglig för konsumenter med timpris-avtal, tycker myndigheten.Foto: Henrik Montgomery
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Elpriset i oktober var samma för både skåningar och stockholmare. Detta trots att man har olika elområden. Det innebar en oväntad men välkommen respit i södra Sverige. Men varför? “Flera faktorer” säger elexperten Emma Borgström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spotpriset i oktober är hittills lägre än förra året i södra Sverige – elområde fyra som är det dyraste av de fyra områdena. Det har gett konsumenter som oroat sig för en dyr höst en liten respit inför den stundande dyr-vintern.

I dagarna presenterade regeringen en åtgärdsplan för elpriset i landet. Men elräkningen blev alltså billigare än väntat i oktober för södra Sverige.

Läs även: Sprickor i finska kärnreaktorn: “Allvarligt fel”

Vinden ger respit

“Det mesta beror på goda vindförhållanden samt begränsad exportkapacitet”, säger Emma Borgström som är säljchef på Eon.

Dessutom bidrar det mildare oktobervädret till minskad efterfrågan. Konsumtionen har sjunkit i september och oktober vilket innebär att priset sjunkit – om än tillfälligt.

“Värmen och det milda vädret har hållit i sig, vilket minskar efterfrågan på uppvärmning” berättar Emma Borgström.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Rekord för elpriset i somras

I somras drog elpriserna iväg och kunde vara tio gånger högre i södra Sverige jämfört med elområde 3 där Stockholm och Göteborg ingår. Under oktober har de som bor i elområde 3, haft exakt samma spotpris som i södra Sverige.

Det har varit högre än i område 3 när man jämför med samma månad i fjol. Men också billigare i område 4, jämfört med samma period förra året.

Vad hände där?

“Mellan område ett och två har det varit mycket jämnt eftersom man inte haft några större kapacitetssvårigheter. Detsamma gäller nu elområde 3 och 4 eftersom kärnkraften återgått från sin revision. Det stöttar energisystemet ur ett nätperspektiv.”

Under oktober har det varit begränsningar i hur mycket el som kunnat föras över från elområde 4 till utlandet, som Danmark och Tyskland. Det har gjort att prisskillnaderna mellan elområde 3 och 4 planat ut.

Mindre möjlighet att sälja el dyrt till utlandet sänker priset på el även för svenska kunder. Efterfrågan har också sjunkit i grannländerna eftersom klimatet varit mildare även där.

ANNONS

Framtiden då?

Kommer elpriset i Stockholm och Malmö fortsätta vara samma i vinter?

Det är svårt att säga framåt vad som kommer att hända. Men med förbindelser till utlandet som väntas öppnas upp mer tillsammans med kallare väder kan man anta att priserna säkert kommer driva isär mellan elområdena.

Läs mer om elpriset:

Sprickor i finska kärnreaktorn: “Allvarligt fel”

Elkrisen här för att stanna: “2030 vore ett underverk”

Ladda mobilen på jobbet att jämföra med stöld

Professorn om Kristerssons elpriser: “Skitsnack”

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS