Tyska eljätten Uniper har i Sverige tidigare gått ut med att man vill starta nya kärnkraftverk i vårt elhungriga land. Men nu pudlar bolaget.

ANNONS

”Varken i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta”, säger tyska Unipers George Oppermann till Sveriges Radio på torsdagsmorgonen.

Ny kärnkraft

Uniper äger delar av alla Sveriges kärnkraftverk – inklusive Barsebäck som monteras ner. Nyligen gick Åsa Carlsson som är vd för Barsebäck Kraft, ett dotterbolag till Uniper ut med att man var öppna för att driva ny kärnkraft på Barsebäcksområdet under 2030-talet.

Men det var fel.

Uniper pudlar

I en intervju med den tyska eljätten på torsdagen dementerade man å det bestämdaste  påståendet. Företaget har sina egna bekymmer under den rådande elkrisen och kommer efter årsskiftet att tas över av tyska staten. Om regeringen vill att Uniper startar några nya projekt med svensk kärnkraft får det beslutet fattas av politikerna efter årsskiftet, berättar han.

Tyskland atomskeptiska

”Om den tyska regeringen vill annorlunda så får den säga det när den tar över, men jag känner inte till att det skulle bli några förändringar”, säger Oppermann till Sverige Radio.

Och det verkar inte tänkbart i nuläget. Tysklands regering har beslutat att montera ner den tyska kärnkraften efter Fukushimaolyckan i Japan. Det har Dagens PS skrivit tidigare.

Enligt Oppermann bygger Åsa Carlssons utspel på ett missförstånd.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om kärnkraftverk:

Sprickor i finska kärnkraftverket [Dagens PS]

Oskarshamn producerar noll megawatt [Dagens PS]

Varför står turbinerna stilla i Malmö? [Dagens PS]