Tysklands ekonomiminister Robert Habeck nobbar kärnkraftverken i landet, eftersom de enligt honom inte kommer spara på gasanvändningen.

ANNONS

Det råder diskussioner i Tyskland om man ska hålla igång landets återstående tre kärnkraftverk på grund av energikrisen. Men enligt ekonomiminister Robert Habeck, som nobbar kärnkraftverken, hade de inte gjort stor skillnad – utan enbart sparat högst två procent av gasanvändningen, rapporterar Reuters.

Stoppar kärnkraften

Efter den senaste kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 fick tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel med sig en majoritet av väljarna på spåret att Tyskland skulle stoppa användningen av kärnkraft i slutet av 2022.

Den attityden håller dock på att förändras, nu när energikrisen redan sätter djupa spår i tyskarnas plånböcker, med en ökad oro för hur det kommer bli i vinter.

Robert Habeck, som har rötter i De Gröna och antikärnkraftsrörelsen, står dock fast vid sin ståndpunkt.

”Det är fel beslut med tanke på det lilla vi skulle spara”, hävdar han.

Kärnkraft är bättre än kol

Alla håller dock inte med om att är den rätta vägen att gå. Finansminister Christian Lindner från Fria demokratiska partiet tycker det är bättre att förlänga livslängden för kärnkraftverk under en begränsad tid än att återinföra kolkraftverk.

”Vi ska inte vara för kräsna, utan ta tillvara alla möjligheter”, säger han och ser gärna en förlängning med ”flera år” under rådande omständigheter.

Samtidigt kan Robert Habeck dock tänka sig att förlänga livslängden för ett kärnkraftverk i Bayern om det visar vara nödvändigt för att säkerställa stabiliteten och försörjningen av elnätet på vintern.

ANNONS
ANNONS

Han gav en känga till delstaten, som är ett viktigt tillverkningsnav i Tyskland, för att vara beroende av gaseldade kraftverk och för att ha misslyckas med att bygga upp sin vindkraftsproduktion och förbättra nätet.

Förutom att se efter sitt eget behov så förser Tyskland även Frankrike med el på grund av minskad kärnkraftsproduktion där nästan hälften av landets reaktorer är avstängda på grund av korrosionsproblem och underhåll.

Läs även: S kovänder – vill nu att kärnkraften utökas [Dagens PS]