Det tyska gasbolaget Uniper rapporterar enorma förluster för årets första nio månader. Förlusten utgör den största förlusten i Tysklands företagshistoria och beror på uteblivna ryska leveranser.

ANNONS

Tysklands störstas energibolag Uniper, rapporterar förluster på omkring 44 miljarder kronor. Förlusten belyser ytterligare hur Rysslands agerande påverkar Europas och kanske främst Tysklands energimarknad. Efter årtionden av samverkan och relativt goda relationer så får den drastiskt förändrade situationen stora konsekvenser.

”Våra halvårssiffror indikerade redan att situationen lämnat djupa sår i våra resultat”, säger bolagets CFO Tiina Toumela till Reuters och tilläger att man just nu enas om ett stödpaket från tyska staten som innebär statligt ägande över energijätten.

Läs även: Analys: Så mycket sjunker priset på gas [Dagens PS]

Svår kris för tyskt energibolag

Sen årets början har det tyska energibolagets aktie förlorat över 93 procent av sitt värde. I dag är bolagets marknadsvärde nere på drygt 12 miljarder kronor, jämfört med knappt 170 miljarder kronor vid årets början.

Uniper Kurs
Unipers aktiekurs har under året fallit som en sten och över 150 miljarder i börsvärde har eliminerats under året. Nu pekar allt på att tyska staten tar över bolaget. (Bild: Avanza)

Förlusten beror till stor del på att bolaget har behövt köpa in gas till mycket högre priser under året vilket fått svåra konsekvenser för resultatet.

När gasen var som dyrast under sommaren så förlorade bolaget över 1 miljard kronor om dagen. Läget har förbättrats sen dess, men bolaget förlorar fortfarande över 100 miljoner kronor varje dag trots att marknaden har stabiliserats.

Ska stämma Gazprom för uteblivna gasleveranser

Nu väntar ett statligt övertagande av Uniper, som Dagens PS tidigare rapporterat om, och bolagets massiva förluster, som väntas fortsätta. Men för det gasberoende landet finns det få alternativ då landets industri och uppvärmning är beroende av gasen.

ANNONS
ANNONS

Men det finns även planer på att stämma bolagets ryska leverantör Gazprom för de uteblivna leveranserna som ställt till det för såväl Uniper som Tyskland. Man överväger rättsliga åtal för att kräva många miljarder från den ryska gasleverantören som kompensation för bolagets rekordförluster.

Läs mer: ”Massive Scars”: Germany’s Uniper posts record 40 bln euro net loss [Reuters]

Läs även: Svenska kärnkraftverk ägs plötsligt av Tyskland [Dagens PS]