Sprickor i finska kärnkraftverket: "Allvarligt fel"

Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 31 okt. 2022
olycka i kärnkraftverket
Nu har man fått reda på vad som låg bakom skadorna. Men någon lösning har man inte. Foto: Nick Cobbing /Grafik: Industrins Kraft

Nu har den finska energimyndigheten kommit fram till att olyckan i den finska kärnreaktorn ledde till långa sprickor i samtliga pumpar. Man har ingen aning om hur felen uppstått eller hur de ska åtgärdas.

ANNONS
ANNONS

“De är en väsentlig del av kärnkraftverket, det går inte att driva ett kraftverk utan pumpar. När det handlar om såpass stora sprickor är det ju ett allvarligt fel man har”, sade säger kärnkraftforskaren Peter Lund till svenska Yle.

Den finska energimyndigheten har meddelat att man hittat skadorna på den nya reaktor tre i Olkiluotos kärnkraftverk tidigare i höstas, som misstänks ha uppstått när man för första gången drog upp effekten på 100 procent. Tanken var att Finland skulle bli självförsörjande på el i december. Olyckan innebär att driftstarten skjuts upp ytterligare.

Olyckan leder till förseningar

Det är inte första gången som oförutsedda brister grusar de finska energiplanerna.

Tanken var att kärnkraftverket i Olkluotos tredje reaktor skulle vara färdig i drift för snart femton år sedan. Kärnkraftverket skulle bli världens största.

Men förseningar på förseningar har skjutit upp driftstarten och nu senast sade man att energiproduktionen skulle börja innan årsskiftet. Det efter att driftstarten skjutits upp från i somras på grund av oförutsedda hinder – igen.

ANNONS
ANNONS

Ingen tidsplan för finska kärnreaktorn

Man har tidigare sagt att reaktorn behöver tas i drift i december för att undvika elbrist i händelse av en synnerligen kall vinter. Nu är det osäkert om det blir någon start i år. Elproducenten skriver så här i ett pressmeddelande:

“Eventuella effekter av undersökningarnas resultat på tidsplanen kommer att meddelas så snart undersökningarna är avslutade.”

Flera centimeter stora sprickor i alla pumpar

Den finska energimyndigheten Industrins kraft meddelade på torsdagen att man har klarlagt felen i pumparna. Men man vet inte hur felen ska åtgärdas.

I kraftverket finns fyra stora matarpumpar i turbinanläggningen i anslutning till den tredje reaktor. Sprickor har uppstått i samtliga pumpar, och är flera centimeter långa. Det skriver energimyndigheten i Finland, Industrins Kraft, på sin hemsida:

“Några centimeter långa sprickor har hittats i alla fyra matarvattenpumparna i OL3. Det finns fortfarande ingen säkerhet om ursprungsmekanismen för de sprickor som finns i pumparnas pumphjul. Sprickor upptäcktes vid reparations- och underhållsarbeten.”

ANNONS

Ingen fara för strålning

Pumparna i turbinanläggningen är av samma typ som används i andra kraftverk av samma sort, men i större skala. Nu utreds hur sprickorna kan ha uppstått.

Energimyndigheten uppger att olyckan inte har påverkat kraftverkets strålsäkerhet.

Läs mer om olyckan:

Professorns skratt åt finska kärnkraftfiaskot

Forsmark höjer effekten

Olycka i finska kärnkraftverket

Hennes elräkning blev dyrare än hyran

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.