Dagens PS

Olycka på nya finska kärnkraftverket

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022

Skador har uppstått på tryckvattenpumparna på det nya finska kärnkraftverket OL3, som är Europas största. Det berättar finska energimyndigheten.

“Orsaken behöver utredas”, säger Johanna Aho till Yle Uutiset, den finska myndigheten Industrins Krafts kommunikationschef.

Det kan bli mörkt i Finland i vinter. Elkrisen som uppstått till följd av både stoppad import från Ryssland och en allt dyrare import från Sverige har fått finnarna att se oroligt på den kommande vinterperioden. Ett ljus i mörkret har då varit att man håller på att bygga en tredje, stor, kraftig reaktor i det finska kärnkraftverket Olkiluoto, OL3, med en effekt på 1,600 megawatt. Ett ljus som slocknade på tisdagsmorgonen.

LÄS OCKSÅ: Professorns hånskratt efter olyckan i finska reaktorn

Skador i turbinen

Skadorna finns på tryckvattenpumparna i OL3:s turbin. OL3:s driftstart har skjutits upp flera gånger, sedan den ursprungliga planen att det skulle stå färdigt 2009.

Skadorna som uppstått ska undersökas och utredas. Troligtvis kommer detta påverka den väntade driftstarten igen – men de finska myndigheterna försäkrar att skadorna inte utgör någon fara för kärn- och strålsäkerheten.

Europas kraftigaste

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reaktorn planeras att vara Europas kraftigaste när den sätts igång och testades för första gången på full kapacitet i slutet av september, vilket Dagens PS rapporterade om. Skadorna på reaktorn kommer troligen från testkörningen, säger Industrins Kraft.

I Finland hushålls redan med elen. Elkonsumtionen i september var lika låg som i juni, trots att det är en betydligt kallare månad, rapporterar Bloomberg. Nu varnar myndigheterna för elavbrott under årets kallaste månader.

Bygget har kostat finnarna runt 70 miljarder kronor och kraftverket är det tredje största på jorden.

Läs även:

Professorns hånskratt efter finska olyckan på kärnkraftverket

Nytt finskt kraftverk ska rädda finnarna från elpriset

Elpriserna når nya rekordnivåer i oktober

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS