Det finska kärnkraftverket OL3 som öppnade nyligen, stänger nu plötsligt ner delar av sin produktion. Elen har helt enkelt blivit för billig.

ANNONS

De finska och svenska elnäten är sammankopplade, och priserna följer varandra.

I tjugo år har man lovat att den tredje reaktorn i Olkiluotos kärnkraftverk, OL3, skulle leda till billigare el för de finska och svenska elkonsumenterna.

Nu bara några månader efter reaktorn tagits i bruk uppger man sig tvingade att bromsa sin produktion ordentligt.

Detta på grund av att elpriset blivit – för billigt.

MISSA INTE: Pensionsjättens strid med storbolagen: ”Kan aldrig förlora” [Dagens PS]

Hör till ovanligheterna

Det är väldigt ovanligt att ett kraftverk drar ner produktionen av låga elpriser, skriver finska Yle på sin hemsida.

”Elproduktionen måste vara lönsam för kärnkraftverk och då priserna sjunker särskilt lågt kan vi råka ut för situationer där också vi begränsar produktionen”, säger Johanna Aho, presstalesperson på den finska kraftnätsmyndigheten TVO.

ANNONS
ANNONS

På natten mellan onsdag och torsdag sjönk elpriset i Sverige och Finland under noll kronor per kilowattimme på nordiska elbörsen nordpool.

För den som stoppar sladden i kontakten blir man såklart inte rikare av att använda el – det kostar fortfarande elnätsavgift, moms och skatt att använda sina hushållsapparater eller ladda sin bil exempelvis.

Men för det enskilda elbolaget som producerar elen är det inte lönsamt att driva kraftverket om man inte får något, eller väldigt lite, betalt.

Det är ovanligt att kärnkraftverk sänker produktionen för att parera för elpriset. I norra Finland finns gott om vattenkraft, och det är vanligtvis den som sänker produktionen istället.

Men på grund av översvämningarna under våren har det inte gått att dra ner på vattenkraften. Därför behöver man nu stänga delar av produktionen av kärnkraft istället.

En anledning till att priset blivit så lågt är att man byggt ut vindkraften i Norden, skriver Yle.

”I framtiden kan kärnkraftverk tvingas justera produktionen allt oftare. Endast i år har 500 megawatt av ny vindkraft kommit på den finska marknaden, vilket betyder att priserna nu allt oftare kan sjunka till noll eller negativt”, skriver de i en artikel.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om kärnkraft:

Elen blev för billig – då drar Vattenfall ner på produktionen [Dagens PS]

Nya finska kraftverket ska sänka elpriserna [Dagens PS]

Olyckan på finska kärnkraftverket – sprickor i turbinerna [Dagens PS]

Professorns skratt efter olyckan på finska kraftverket [Dagens PS]

Vattenfall misstänks manipulera elpriset – riskerar miljardböter [Dagens PS]