Dagens PS

Ny finsk kärnkraft kan sänka svenska elpriserna

finsk kärnkraft
Det nya finska kärnkraftverket kan hjälpa till att få ned svenska elpriser. (Foto: Olkilouto 3)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Kärnkraftverket Olkiluoto 3 (OL3) testades i förra veckan på full effekt – 1 600 MW. Milstolpen kommer lägligt – mitt under energikrisen och inför den stundande rysskalla vintern. Och det kan pressa de svenska elpriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en efterlängtad satsning. OL3 skulle stå klart redan 2009 men anläggningens start har skjutits upp och försenats i flera år. Senast i fjol sades att kärnkraftproduktionen skulle vara i drift i juni i somras – vilket inte kunde infrias på grund av nya förseningar.

Driftstart i december

Men förra veckan slogs OL3 på med full effekt. Experterna är mycket förväntansfulla inför det nya startdatumet i december. Det skriver tidningen Näringslivet.

Kärnkraftreaktorn blir halvön Olkiluotos tredje. Olkiluoto 1 sattes i drift i oktober 1979  och Olkiluoto 2 i juli 1982. Den nya reaktorn ska producera lika mycket el som de andra två sammanlagt. I Finland finns även Lovisakraftverket som konstruerades av Sovjetunionen.

Pressar svenska priser

Enligt Mats Nilsson, docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola kommer OL3 att kunna pressa ned de svenska elpriserna.

“Om OL3 kommer igång som planerat betyder det att vi inte behöver exportera så mycket el till Finland vilket borde underlätta för elområde 3 och trycka ned priserna” säger han till tidningen Näringslivet.

Beroende av svensk el

ANNONS

De finska elpriserna har skenat under året. Professor Esa Vakkilainen, vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet LUT är expert inom hållbara energisystem menar att den finska elmarknaden drabbats av tyska elpriser – på grund av läget på den svenska energimarknaden. Finland har varit beroende av elimport från Sverige sedan 90-talet.

“Det beror i huvudsak på att man har lagt ned den planerbara kärnkraften i södra Sverige. I sin tur betyder det att de höga tyska priserna även letat sig in i Finland via den svenska exporten till Finland från elområde 3”, säger han till tidningen Näringslivet.

Att Ryssland slutade exportera el till Finland i våras, som ett steg i det ryska handelskriget mot EU, har ytterligare förvärrat läget.

Läs även:

Finlands nya reaktor strular igen

Reaktorn är klar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS