Opec+ minskar produktionen av olja i oktober. Medlemmarna är överens om att minska med 100 000 fat per dag, en överraskning för analytikerna.

ANNONS

För ett Europa i energikris är minskad produktion av olja dåliga nyheter. De allra flesta väntade sig en oförändrad produktionspolicy från Opec+, alliansen av oljeproducerande länder. När pressmeddelandet om minskningen kom blev alltså många analytiker överraskade, enligt CNBC.

Mer olja i september

Förra månaden ökade Opec+ produktionen av olja med 100 000 fat per dag, men nu är den alltså tillbaka på samma nivå som i somras. Ökningen kom efter att USA:s president Joseph Biden besökt Saudiarabien, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Minskningen av produktionsmålen gäller från och med oktober, uppger CNBC.

I ett uttalande från Opec+ säger man att beslutet att minska produktionen igen beror på att man inte menat att de extra 100 000 faten per dag skulle levereras mer än i september.

Rusande oljepriser

Beskedet från Opec+ fick priset på olja att skjuta i höjden. Brentoljan steg till 96,63 dollar (1043,32 kronor) per fat, och U.S. West Texas Intermediate till 90 dollar (971,65 kronor).

Sedan i juni har priset på olja sjunkit med 25 procent efter rekordnivån i mars. Beslutet från Opec+ kommer mitt i det statsminister Magdalena Andersson kallar ”ett energikrig” mellan Ryssland och Väst. Europa står inför en vinter med risk för akut energikris.

Gaspriserna i Europa rusar 30 procent på måndagen efter att ryska gasjätten Gazprom meddelar att de inte släpper på gasen i Nord Stream 1 efter stoppet.

ANNONS
ANNONS

Opec+ har nästa möte 5 oktober.

Läs även: Ryssland stänger av gas – Europa googlar efter ved [Dagens PS]

Läs även: Magdalena Andersson: ”Vi står inför en krigsvinter” [Dagens PS]