ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Gaspriserna i Europa rusar med 30 procent efter stoppet

Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022
Gaspriserna
Gaspriserna rusar i Europa. (Foto: TT)

Gaspriserna i Europa rusar med över 30 procent efter att ryska Gazprom förlängt stoppet av gasleveranser genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Gazprom levererade sitt besked i fredags, och i helgen har både Tyskland och Sverige presenterat ekonomiska stödpaket inför hösten och vintern.

När handeln för gas i Europa öppnade på måndagsmorgonen rusade gaspriserna med 31 procent, skriver Bloomberg.

Prisökningarna kommer slå igenom också i Sverige, menar Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis.

“Vi kommer se en väldigt hög relativitet. Att gaspriserna sticker i väg och att elpriserna kommer hänga på. Sedan är det många andra faktorer som sätter elpriser, om det blåser mycket och blir mycket regn. Då skulle priserna också kunna falla drastiskt”, säger hon till Expressen.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken säger till TT att energiproblemen kan leda till ransonering.

”Sverige är över tid ett exportland för energi, men vi importerar även i bland. Det innebär att risken för ransonering i både Europa och i Sverige har ökat”, säger han till TT.

Gazprom hävdade att stoppet berodde på ett “tekniskt fel” – men Kremls talesperson Dmitrij Peskov erkänner att det är ett svar på Europas sanktioner mot Ryssland. Han hoppas att energikrisen ska försvaga Europas stöd till Ukraina.

“Självklart blir livet värre för människor, affärsmän och företag i Europa. Och naturligtvis kommer vanliga människor i dessa länder att ha fler och fler frågor till sina ledare”, säger han till Financial Times.

Läs även: Tyskland delar ut miljarder till hushåll i energikrisen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här