Ryssland stänger av gas – Europa googlar efter ved

Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022
gasledning
Ryssland fortsättar att stänga av flödet av gas till Europa, vilket orsakar panik inför vintern. (Foto: TT)

Europa håller andan när ryska Gazprom förlänger gasstoppet i ledningen Nord Stream1 på obestämd tid. Priserna på gas rusar och kostnaden på alla alternativa bränslen stiger.

Tyskarnas googlingar på ved har rekordstigit på en dag, enligt kanalen Kitco. Trenden tyder på att många vill ersätta gasen med mer gammaldags uppvärmning. Gaspriserna stiger med 31 procent efter beskedet att Ryssland fortsätter att hålla Nord Stream 1 stängd.

ANNONS
ANNONS

Will Rhind, vd på fondförvaltaren Graniteshares säger i en intervju med  Kitco att europeerna har stor anledning till oro över läget just nu.

“Konsumenterna får mycket stora och otrevliga överraskningar”, säger Rhind.

Han konstaterar att en stor mängd britter just nu organiserar sig på gräsrotsnivå i rörelser som inte ämnar betala gas- och elräkningar.

Förutom Tyskland är Storbritannien ett av de länder som drabbas allra hårdast när gaspriserna stiger. Stora delar av elproduktionen är beroende av gas, men man använder det också  för att värma upp hushåll.

Gas ännu inte möjligt att ersätta

Britterna är också de i Europa som i genomsnitt får lägga störst andel av sin inkomst på energi.

Will Rhind säger till Kitco att europeiska länder trots det stora gasberoendet inte har satsat på att köpa gas från andra länder än Ryssland. Nu letar man efter sätt att ersätta energikällan. I stora delar av Europa har man satsat på sol och vind, men inte alls i den utsträcknings som krävs för att ersätta gasen. Han tror att många länder därför kommer att vända sig till kärnkraften igen eftersom den tidigare har fungerat bra som basenergikälla.

När också matpriserna stiger för de europeiska konsumenterna så kommer de sammantagna levnadsomkostnaderna att påverka efterfrågan på allt som inte är basvaror, konstaterar Rhind. Hur mycket är ännu för tidigt att säga.

“Vi kommer att behöva ta oss igenom den här vintern och nästa för att få en bild av hur motståndskraftig konsumenten är”, säger Rhind.

Läs också:

Gaspriserna i Europa rusr med 30 procent efter stoppet
Energikrisen: 13 förslag som partierna missat

ANNONS
ANNONS