Enorma tankers lastade med flytande gas håller ljuset tänt i Europa. Nu ligger de utanför kusten och väntar på att priset ska höjas igen när kylan kommer. 

ANNONS

LNG (Liquified natural gas) är räddningen för Europa när Ryssland stängt gaskranarna. Enorma tankers lägger ut från hamnar i USA lastade med flytande naturgas som håller de europeiska länderna med ljus och värme i vinter.

Flytande gas ovanligt

I vanliga fall är Europa ingen stor kund när det gäller LNG. I stället köper man gas från Ryssland, Norge och Nordafrika, och får den levererad via pipeline. Den flytande gasen från USA går vanligen till asiatiska länder som betalar mer.

Ryska gaskranen stängd

När Ryssland attackerade Ukraina förändrades förutsättningarna. Sanktionerna mot Ryssland innebär att Europa inte längre köper den ryska gasen. Nu fyller man i stället på förråden med LNG från USA – och är beredda att betala för det.

Flytande gas håller ljuset tänt i Europa – köar vid kusten
Gasen kommer bland annat från Louisiana. Den kyls ned till cirka minus 126 grader för att bli flytande. Foto: TT

”Just nu klarar vi oss inte utan LNG”, säger Augustin Prate, vd för det Parisbaserade forskningsföretaget Kayrros enligt New York Times.

Europas lager med gas fulla

Europa har fyllt sina gaslager. Priset för en tanker full med LNG, som låg på runt 20  miljoner dollar (drygt 209 miljoner kronor) för två år sedan rusade till runt 200 miljoner dollar (drygt 2 miljarder kronor) under sommaren som gick. Nu har priset sjunkit igen, och är ungefär hälften av toppnoteringen.

ANNONS
ANNONS

Väntar utanför kusten

När vintern närmar sig ligger omkring 40 jättetankers med LNG värd tiotals miljarder kronor utanför Europas och Asiens kuster. De väntar på kylan – och att gasen åter ska stiga i pris.

De allra största fartygen har nog mycket gas ombord för att värma en stad med 70 000 hem i ett år, uppger New York Times. Trafiken med LNG från USA till Europa har mer än fördubblats.

Amerikansk LNG har blivit grunden för europeisk energisäkerhet.

Tjänar stora pengar

”Amerikansk LNG har blivit grunden för europeisk energisäkerhet”, säger Daniel Yergin, energihistoriker till New York Times.

Det handlar om stora pengar för leverantörerna. De som har råd att investera i anläggningar som kan kyla gasen till de cirka 126 minusgrader som krävs för att göra gasen till vätska cashar in nu.

ANNONS
ANNONS

Shell dubblar gasvinsten

Det företag från väst som hade störst LNG-portfölj förra året var Shell. Under årets första nio månader tjänade man 10,1 miljarder dollar (knappt 106 miljarder kronor) på gas, dubbelt sås mycket som under samma period 2021.

Läs även: Analys: Så mycket sjunker priset på gas [Dagens PS]

Läs även: Mild vinter ser ut att snuva Putin på konfekten [Dagens PS]