Dagens PS

Mild vinter ser ut att snuva Putin på konfekten

Putin
En mild novembermånad ligger i prognosen för Europa och för Rysslands president Putin som hoppats på Sibirienkyla är det ytterligare ett nederlag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 nov. 2022Publicerad: 01 nov. 2022

En mild novembermånad ligger i prognosen för Europa och för Rysslands president Putin som hoppats på Sibirienkyla är det ytterligare ett nederlag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan Ryssland med Putin i spetsen har dragit åt gaskranen till Europa, och EU å sin sida försöker göra sig så oberoende av rysk energi som möjligt, pekar prognoserna nu på att november blir en mild månad.

Det här lättar på trycket i lagringen av naturgas och dämpar oron för extrema uppvärmningskostnader bland Europas hushåll.

“När det gäller energibehovet skulle den varma starten på november vara ett välkommet tecken med tanke på det nuvarande tillståndet för global energi”, säger Matthew Dross, meteorolog vid Maxar, till Bloomberg.

Han utesluter inte kyla helt och hållet i november eller i vinter som helhet.

Fortfarande ligger gaspriserna enligt Bloomberg ungefär 80 procent över nivåerna för ett år sedan, även om de sjunkit markant sedan pristoppen i augusti.

Medan Maxar spår milt väder för hela november räknar andra prognosmakare med medeltemperaturer under andra halvan av månaden.

Ovanligt varm oktober i Europa till Putins förtret

Under oktober har hösten i Europa varit osedvanligt varm och enligt meteorologen Matthew Dross är antalet uppvärmningsdagar för månaden de lägsta sedan 2000.

ANNONS

De europeiska gaslagren uppges till följd av det här vara fyllda till 95 procent medan Tysklands gaslagringsvolymen är 99 procent och över målet.

I Tyskland och Frankrike spås det varma vädret fortsätta med temperaturer över det normala.

I Storbritannien spås vintern bli genomsnittlig, åtminstone till och med januari, men med risk för en kallare vinter än normalt.

Med en sjunkande efterfrågan på gas och högre volymer i gaslagren ligger nu flera fartyg på kö till sjöss med flytande LNG-gas i lasten.

Fartygen uppges vänta på att få lossa sin last värd flera miljarder dollar med förhoppningar om stigande priser senare under höst- och vintersäsongen.

Läs mer: Efter Nord Stream: Så fortsätter Rysslands energikrig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS