Finland står inför elbrist i vinter. Det nya kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor drabbades av en olycka i oktober, och nu försenas starten till nästa år.

ANNONS

Finland har tidigare år importerat el från Ryssland. Den mängden motsvarar på ett ungefär den beräknade mängden el som reaktor 3 vid det nya kärnkraftverket Olkiluoto skulle producera. Importen av rysk el upphörde i samband med Rysslands attack på Ukraina och det efterföljande kriget.

Omstart av reaktorn försenas

I oktober drabbades reaktorn av en olycka, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Nu kommer nyheten att det blir ytterligare fördröjning innan reaktorn är i gång igen.

Nu är det inte det allmänna läget i Europa som pressar upp elpriset utan brist på produktionskapacitet på hemmaplan

Finland tvingas fortsätta importera el från Sverige, och de redan höga finska elpriserna hotar att skjuta i höjden ännu mer i vinter.

Finland får högre elpris än Sverige

”Nu är det inte det allmänna läget i Europa som pressar upp elpriset utan brist på produktionskapacitet på hemmaplan”, säger Jukka Leskelä, vd för finska Energiindustrin till Hufvudstadsbladet.

Risken finns att elpriset i Finland blir betydligt högre än i Sverige. Jukka Leskelä säger att läget trots allt är ljusare, eftersom vattenmagasinen i Sverige är fyllda.

Okänd orsak till olyckan

Enligt uppgifter från Industrins Kraft (TVO) kan reaktorn tas i regelbunden produktion tidigast i slutet av januari, skriver Hufvudstadsbladet. Provdrift av reaktorn kan fortsätta tidigast 11 december.

ANNONS
ANNONS

Än så länge vet man inte vad som orsakat sprickor i fyra av inmatningspumparna för vatten.

Läs även: Sprickor i finska kärnkraftverket: ”Allvarligt fel” [Dagens PS]

Läs även: Professorns skratt efter fiaskot med finska kärnkraftverket [Dagens PS]