Dagens PS

Eldhav: Putin förlorade 120 soldater – av en enda raket

eldhav
En amerikansk M142 High Mobility Rocket, System (HIMARS) och en explosion. Foto: AP/ Aaron Favila via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 01 nov. 2023

En ukrainsk raket kan ha kostat över 100 ryska soldater livet i en och samma smäll, efter att en trupptransport från Ryssland fångats i ett eldhav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukraina har fått god användning av de amerikanska raketartilleripjäserna HIMARS. Ammunitionen är dyr, men varje träff åsamkar stor skada på fienden i och med den höga träffsäkerheten tillsammans med de våldsamma eldhav som de träffade målen slukas av.

MISSA INTE: Bakvänt: Usla jobbsiffrorna goda nyheter för alla med bolån – Dagens PS

Fast i eldhavet

Med hjälp av HIMARS-raketer har man tvingat stora delar av den ryska fronten framför sig i ett år nu, och det är i skräck för vapensystemet som Ryssland tvingats på reträtt från flera viktiga frontavsnitt.

Eftersom artilleriraketerna har så god räckvidd är de dessutom perfekta för att skjuta mot högkvarter och staber, ammunitionslager och – som i detta fall, konvojer av trupper eller förnödenheter på väg till fronten.

På ryska sociala medier sprids nu uppgifter om att en bataljon ur det 1251:a gevärsregementet träffades av en sådan raket, vilket dödade och sårade 120 soldater i eldhavet.

Det rapporterar försvarsinstitutet ISW, som dock inte fått uppgifterna bekräftade från varken ukrainska eller ryska myndigheter.

Många ryssar kvar

ANNONS

Nu fylls dock den ryska fronten på av de soldater som tidigare jobbade åt den ökända Wagnergruppen – ett förband av legosoldater som jobbat på uppdrag av ryska staten men som i somras vände sina vapen och stridsfordon mot den egna regeringen i Moskva.

Läs mer om kriget i Ukraina:

Putin gör en Putin: Skyller upplopp på västDagens PS

Allianserna som ersätter rysk naturgas – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS