Dagens PS

Allianserna som ersätter rysk naturgas

Italiens premiärminister Mario Draghi, längst bak till höger, Algeriets president Abdelmadjid Tebboune, längst bak till vänster, Sonatrachs ordförande och vd Toufik Hakkar, längst fram vänster, och Enis vd Claudio Descalzi längst fram höger, undertecknar ett avtal om naturgas, i maj 2022
Italiens premiärminister Mario Draghi, längst bak till höger, Algeriets president Abdelmadjid Tebboune, längst bak till vänster, Sonatrachs ordförande och vd Toufik Hakkar, längst fram vänster, och Enis vd Claudio Descalzi längst fram höger, undertecknar ett avtal om naturgas, i maj 2022. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Europa hittar nya källor till naturgas som ersättning till de tidigare så dominerande ryska, förändringen ändrar snabbt världens energikarta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att ersätta rysk naturgas bildar västländer nu ovanliga allianser med länder som Algeriet, Azerbajdzjan och Kongo, det rapporterar Wall Street Journal.

Gazprom höll ned priset

Det italienska energibolaget Eni och Algeriets statliga energibolag Sonatrach borrar djupt inne i Sahara, i Bir Rebaa, och inom några månader kommer de producera gas från tidigare outnyttjade gasfält.

Algeriets stora gasreserver förebinds med Europa via tre pipelines under Medelhavet, men i många år har Rysslands gasjätte Gazprom pressat priserna och hållit leverantörer som Algeriet borta från den europeiska marknaden.

ANNONS

Senaste nytt

Stark allians med Ryssland

Innan kriget i Ukraina importerade EU 45 procent av sin naturgas från Ryssland och 45 procent av Rysslands petroleumexport gick till EU.

Indien köpte det mesta av sin olja från USA, Irak och Saudiarabien. När västländer införde sanktioner mot rysk olja fick Indien och Kina rabatt och blev Rysslands största importörer.

Algeriet har länge haft en stark allians med Ryssland och bland annat köpt mycket vapen av ryssarna, att Europa nu vill köpa algerisk naturgas utmanar förhållandet.

ANNONS

Algeriets energiminister Mohamed Arkab sade i en intervju att Algeriet och Ryssland har vänskap och politiska band, men att affärer är affärer.

Diskussioner med USA-bolag

Nu förhandlar Algeriet om nya gasavtal med bland annat Tyskland och Nederländerna och italienska Eni investerar stort i den algeriska naturgasproduktionen.

Algeriets regering samtalar med amerikanska Chevron och Exxon Mobil om avtal som skulle möjliggöra för dessa bolag att producera gas på plats.

Azerbajdzjan och Kongo

Ett konsortium som leds av brittiska BP ökar gasproduktionen i Azerbajdzjan och en 2 100 mil lång pipeline förbinder landet med Italien.

Azerbajdzjan har lovat att fördubbla gasleveranserna till Europa till 2027 och enligt azeriska tjänstemän ligger de före schemat för att hålla det löftet.

Italienska Eni kommer snart börja producera flytande naturgas, LNG, i en flytande anläggning vid Kongos kust.

ANNONS

Europa förbereder sig nu för att öka importen av naturgas från Afrika. All denna aktivitet styr om världens flöde av naturgas, som en gång främst flödade sydväst från Ryssland.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analytiker: I Europa kan priset på naturgas öka Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS