Dumpa aktier i företag med dålig ESG? Glöm det och gör din röst hörd i stället, menar författarna till en ny studie från Stanford University och Wharton School.  

ANNONS

Investerare som dumpar aktier för att företagen har dålig ESG-standard (hållbarhet) med hoppet om att tvinga dem att förbättra sig slösar sin tid, enligt ny forskning.

Miljarder satsas visserligen på företag med hållbarhetsprofil, men det betyder inte att finansieringen för dåliga aktörer försvunnit – faktum är den knappt rört sig alls, enligt en ny studie från Stanford University.

Krävs mer aggressiva strategier 

De skriver att Wall Streets favoriserade strategi med portföljfördelning har låg sannolikhet att förändra företagens beteende. I stället krävs mer aggressiva strategier än att dumpa aktier för ESG.

”En väsentlig ökning av mängden socialt medvetet kapital krävs för att strategin ska påverka företagspolitiken”. Med tanke på de nuvarande nivåerna av socialt medvetet kapital är en mer effektiv strategi för att använda det kapitalet att följa en policy för engagemang”, skriver författarna Jonathan Berk och Jules Van Binsbergen i studien.

Frågan är en av de centrala inom ESG-investering, ska man överge företag som misslyckas med hållbarhetsaspekter genom att sälja – eller ska man stanna kvar och försöka få till förändringar genom aktivt ägarskap.

Lyckad kampanj mot Shell

Den senare strategin har nått stora framgångar den senaste tiden, bland annat genom aktiva ägarkampanjer mot oljebolagen Royal Dutch Shell och ExxonMobile, som Dagens PS tidigare rapporterat om,.

Det är också i linje med studiens resultat, författarna skriver att kapitalkostnaderna för företagen blir försumbara när ESG-inriktade investerare säljer av, men om de stannar kvar kan de göra skillnad och få med sig andra aktieägare.

ANNONS
ANNONS

”Våra resultat tyder på att samhällsmedvetna investerare ska investera och utöva sina kontrollrättigheter för att ändra företagspolicy, istället för att avyttra,” skriver Berk och Van Binsbergen i sin studie.

Läs även: Europas största bolag möter klimatrevolt från aktieägare [Dagens PS]

Läs även: Aktivister vann rättsfall – Shell måste sänka utsläpp [Dagens PS]