Dagens PS

Europas största bolag möter klimatrevolt från aktieägare

Klimatrevolt aktieägare
Royal Dutch Shell möter hårt motstånd av egna aktieägare angående företagets klimatplan. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 maj 2021Publicerad: 11 maj 2021

Europas största bolag, olje- och gasbolaget Royal Dutch Shell, möter hårt motstånd i form av en klimatrevolt från aktieägare som vill att företaget sätter hårdare klimatmål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maj blir en ödesmånad för världens stora oljebolag, skriver CNBC. På båda sidorna om Atlanten ska de stora olje- och gasbolagen ha sina årliga möten för aktieägarna, och där väntar hård press, framför allt angående klimatfrågan.

Inget oljebolag i världen har lyckats uppnå de minskningar av utsläpp som krävs för att de ska ligga i linje med Paris-avtalet, och många möter hård kritik från aktieägare och aktivister.

Första oljebolag med en plan för nollutsläpp

Anglo-nederländska Royal Dutch Shell är Europas största företag och det sjätte största företaget i världen sett till intäkter. De blir också det första oljebolag att presentera en plan för att nå noll koldioxidutsläpp netto till 2050.

“Vi ber våra aktieägare att rösta på en energiförändringsstrategi som är utformad för att få våra energiprodukter, våra tjänster och våra investeringar i linje med målet för Parisavtalet och den globala strävan att bekämpa klimatförändringar”, säger Royal Dutch Shells vd Ben van Beurden.

Shells plan går ut på att sänka utsläppen av koldioxid med 6 till 8 procent till 2023, jämfört med 2016 års siffror. Sedan höjs målen till 20 procent 2030, 45 procent till 2035 och 100 procent till 2050.

Kritiken: “Business as usual”

Företaget möter dock hård kritik för att de inte satt upp mål för att klara utsläppsminskningar i linje med Paris-avtalet.

ANNONS

“I grund och botten frågar företaget om ett aktieägarmandat för ‘business as usual’. Vi ber aktieägarna erkänna behovet av att Shells klimatmål anpassas efter Parisavtalet”, säger Mark van Baal, chef för Follow This, ett aktivistinvesterarbolag som äger en aktiepost i Shell och försöker få till en klimatrevolt med andra aktieägare som röstar med dem.

Follow This har gjort fyra tidigare försök att få aktieägarna med sig på högre klimatmålsättning för Royal Dutch Shell. 2016 fick de stöd av 2,7 procent av aktieägarna. 2020 hade siffran klättrat till 14,4 procent.

“Jag tror att andelen röster kommer att växa igen. Vi har nu ganska hårda bevis i Europa att de stora oljebolagen bara rör sig när det finns engagemang och omröstning. Engagemang är bara prat utan konsekvenser”, säger Mark van Baal.

Läs mer: Oljejättens comeback – BP lovar aktieåterköp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS