Dagens PS

EQT ger rekordhög finansiering till ost odlad i labb

EQT ost
Mozzarella är en av de första ostarna som Formo tillverkar i sitt labb. På bild: Mozzarellatillverkning i Italien. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 sep. 2021Publicerad: 13 sep. 2021

Foodtech-bolaget Formo har tagit in 50 miljoner dollar i en kapitalrunda ledd av svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures för att snabba på utvecklingen av labbodlad ost. 

ANNONS
ANNONS

Formo gör djurfria mjölkprodukter i labb genom precisionsjäsning där mikrober skapar mjölkproteiner. Företaget har hittills satsat på att göra mozzarella- och ricotta-ost utan att använda sig av kor i tillverkningsprocessen, och siktar nu på att expandera verksamheten till sorterna cheddar och gryuere, skriver Bloomberg.

“Vad våra produkter innehåller är de faktiska mjölkproteinerna, men vi får dem inte från en ko”, säger Britta Winterberg, medgrundare och forskningschef på Formo.

Miljövänligare än komjölk

Formos metod för att göra ost ska vara betydligt mer miljövänlig än den djurbaserade mjölkindustrin, som bland annat släpper ut stora mängder växthusgaser som bidrar till klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

Svårigheterna finns i priset och i att tillverka företagets ost i stor skala. Därför plockar företaget nu in 50 miljoner dollar, motsvarande 432 miljoner svenska kronor, i en kapitalrunda för att expandera verksamheten. Summan är rekordstor för ett europeiskt foodtech-bolag, skriver Bloomberg.

“Vi pratar om en produkt som måste gå på massmarknad eller måste produceras i stor volym så vi arbetar nu på en skala upp. Vi vill öppna fokus och verkligen se till att vi kan täcka i stort sett vilken osttyp du kan tänka dig”, säger Raffael Wohlgensinger, medgrundare och verkställande direktör för Formo, i en intervju.

EQT ledde kapitalrundan

Det lär dröja innan vi får se de nya ostarna i Sverige – företaget satsar främst på marknader där det är lättare att få tillstånd för teknologin som Singapore och Israel, och först därefter kommer Europa.

ANNONS

Däremot har företaget nu en rejäl svenskkoppling, då det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures tog ledningen i kapitalrundan för Formos ost tillsammans med Elevat3 Capital och Lowercarbon Capital, skriver Bloomberg.

Läs även: Produktionskostnaderna för labb-odlad kyckling halverade

Läs även: Kritik mot EQT – ändrade inlåsningsavtal

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS