Nu får EQT kritik för att ha ändrat inlåsningsavtalen och tillåtit partner att sälja aktier för miljarder. 

ANNONS

Som Dagens PS skrev stod det klart att riskkapitalbolaget EQT ändrade inslåsningsreglerna under tisdagen – vilket gjorde att runt 60 EQT-partner sålde aktier i riskkapitalbolaget för runt 23 miljarder kronor.

Enligt Bloomberg är det den största transaktionen av sitt slag i Europa under det senaste året, samtidigt som det ändrade avtalet raderade ut omkring 14 miljarder kronor från EQT:s börsvärde, rapporterar Di.

Kritik väller in

Nu kommer dock kritik från Folksam – som äger en knapp procent av EQT, och som uppger att inlåsningsperioder ska vara avtal mellan ett bolag och marknaden och inte bara mellan bolag och nyckelpersoner.

”Bryts en lock-up i förtid så bör det motiveras tydligt och med relevant information. Nu är vi i stället i en situation där det spekuleras om att det enbart handlar om vinsthemtagningar hos de som omfattats av en lock-up”, säger Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, till Di.

Folksam kommer ta upp frågan med EQT inom kort, säger hon vidare.

ANNONS
ANNONS

Kritik kommer även från Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

”Det måste ställas höga krav på att man som investerare kan lita på vad som står i prospektet”, säger han till Di.

Vill bredda ägarbasen

Som svar på kritiken säger Rickard Busch, kommunikationschef på EQT, att bolaget vill fortsätta sin tillväxt, bredda ägarbasen och förbättra likviditeten i aktien.

”Justeringen är inte godtycklig – tvärtom, det är en ansvarsfull revidering för att framtidssäkra EQT. Den initiala lock-up-strukturen fyllde inte längre sitt syfte och då är det vår skyldighet att ompröva och agera”, säger han.

Framöver gäller reviderade inlåsningsavtal mellan EQT och bolagets partners där försäljningar tillåts från september 2024.

ANNONS
ANNONS

Enligt Rickard Busch kommer EQT alltid fatta beslut ”som är positiva för både kunder och aktieägare”.

”Feedbacken från institutionella investerare kring justeringen har varit väldigt positiv. Vi tittar alltid på sätt att förbättra EQT och vi såg att lock-up:en från IPO:n helt enkelt inte fyllde sitt syfte längre”, klargör han.

Läs även: EQT – stora förväntningar på Storytel [Dagens PS]