Den demokratiska senatorn Michael Bennet uppmanar Apple och Google att ta bort Kina-ägda Tiktok från sina appbibliotek – och på så vis undvika att känslig data hamnar hos den kinesiska regeringen. 

ANNONS

Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, bör tas bort från Googles och Apples appbibliotek, eftersom appen kan utgöra en risk för USA:s säkerhet. Det menar den amerikanska senatorn Michael Bennet, enligt Reuters. 

Sociala medier-appen har redan förbjudits på enheter som används av personer inom landets federala statsmakt. Anledningen är att det finns en växande oro för att den kinesiska regeringen kan komma åt känslig data om den amerikanska befolkningen.

”Företag som styrs av det kinesiska kommunistpartiet ska varken få komma åt känslig data om det amerikanska folket eller styra över innehåll från en tredjedel av vår befolkning”, skriver Bennet i ett brev till Alphabets (Google) och Apples högsta chefer, Sundar Pichai och Tim Cook.

”På grund av riskerna för detta, uppmanar jag er att omedelbart ta bort Tiktok från era appbibliotek”, skriver Bennet.

Fram tills nyligen var detta en fråga som främst drivits av det republikanska partiet.

I representanthuset, som just nu leds av republikanerna, vill utrikeskommittén blockera Tiktok från att användas i USA. En omröstning om detta är planerad denna månad. Redan 2020 ville dåvarande president Donald Trump förhindra nya användare från att ladda ner appen, men förslaget tillbakavisades av landets domstolar. Nyligen kallade republikanen Mike Gallagher Tiktok för digitalt fentanyl, eftersom han menar att det både är beroendeframkallande och destruktivt.

ByteDance, företaget bakom Tiktok, säger att den kinesiska regeringen varken har åtkomst till data om amerikanska medborgare eller kan påverka innehållet i appen.

Läs även:

ANNONS
ANNONS

Tiktok ”digitalt fentanyl” enligt toppolitiker [Dagens PS]

Amerikanska delstater reglerar Tiktok [Dagens PS]

Tiktok-insamling hjälpte 82-åring gå i pension [Dagens PS]